Informació general

L'Ajuntament de Cambrils s'adhereix a la banca ètica com a membre de l'Associació Projecte FIARE

Per Redacció

L’Ajuntament de Cambrils s’ha adherit com a entitat sòcia de l’Associació Projecte FIARE a Catalunya, constituïda el 2007 amb l’objectiu principal de donar suport a la implantació a Catalunya d’una proposta concreta de banca ètica. A més, l’Ajuntament ha aprovat aportar 1.000 euros en concepte de subvenció finalista a l’associació per tal de contribuir a les despeses del seu funcionament i 2.000 euros en concepte d’aportació al capital social de la futura cooperativa de crèdit que impulsa aquesta associació.

Banca ètica de caràcter europeu

L’Associació Projecte FIARE a Catalunya treballa coordinadament amb altres xarxes territorials a l’Estat espanyol pel desenvolupament en aquest àmbit d’una proposta de cooperativa de banca ètica de caràcter europeu, amb l’italiana Banca Popolare Etica com a soci estratègic. La banca ètica són les entitats bancàries que tenen l’objectiu de fer compatible la rendibilitat financera i econòmica amb l'assoliment d'objectius socials i ambientals. Es compromet a no finançar activitats que es consideren reprovables, i opta per destinar els seus recursos només en projectes amb contingut social, ambiental i a facilitar l'accés al crèdit a persones i grups que generalment n'estan exclosos. La banca ètica pretén convèncer la població que incorporar l'ètica a les decisions diàries d'estalvi, d'inversió o de moviments bancaris d'ingressos i pagaments pot tenir un gran efecte transformador.

Salvador Matas: “Creiem que si demanem a la ciutadania i a les entitats que contemplin l’opció de la banca ètica, l’Ajuntament ha de donar exemple”

El regidor de Cooperació i Solidaritat, Salvador Matas, ha explicat que l’adhesió s’ha volgut fer coincidint amb les novenes Jornades Solidàries, amb el comerç just i la banca ètica com a eix central. “Creiem que si demanem a la ciutadania i a les entitats que contemplin l’opció de la banca ètica, l’Ajuntament ha de donar exemple”, ha afirmat. Matas ha explicat que l’acord de govern, en sessió del dia 20 de maig, respon a la “necessitat d’impulsar la banca ètica per tal de donar suport a projectes viables d’economia social que contribueixin a les iniciatives relatives a les noves necessitats socials”. El regidor ha defensat la importància de “compatibilitzar els beneficis econòmics amb els beneficis socials i ambientals”. Per Salvador Matas, aquesta adhesió és encara més oportuna en el marc de l’actual crisi econòmica, “que té l’origen en la crisi financera causada essencialment per les inversions d’alt risc, especulatives i sense límits, l’absència de regles mínimes i control social de les inversions financeres, a més de l’oblit dels compromisos amb els interessos generals de la majoria de la població”. El regidor també ha recordat “els nombrosos recursos públics procedents dels impostos de tots els ciutadans que s’han hagut de dedicar a salvar moltes entitats privades de base accionarial que havien estat portades a situacions límit pels seus gestors”.

Comenta aquest article