Informació general

El ple nomena un nou gerent d'Aparcam i desestima les al·legacions presentades per les exregidores Laura Forcadell i Anna Peláez

Per Cristina Sierra

Aspecte de la sala de plens, ahir al matí

Un cop més, el tema de personal de l’Ajuntament de Cambrils va ser un dels punts més polèmics del ple ordinari celebrat ahir al matí a la sala de plens del consistori. Per una banda, el govern va desestimar les al·legacions presentades per les exregidores socialistes Laura Forcadell i Anna Peláez en relació amb els seus llocs de treball a la OAC i al Departament d’Organització i Excel·lència, respectivament. Per la seva banda, el grup del PSC va expressar el seu malestar i va reiterar “la persecució política” a la que s’han vist sotmesa les exregidores. Com ja és habitual, el grup del Nou Moviment Ciutadà es va abstenir en les votacions per respecte a les decisions del govern municipal.

El PSC reafirma que aniran a Inspecció del treball perquè valorin els casos de les exregidores

L’alcaldessa Mercè Dalmau va explicar perquè s’havien desestimat les al·legacions de les dues exregidores basant-se en els fonaments jurídics. En el cas de Forcadell, el govern va aprovar desestimar l’al·legació presentada,va aprovar  adscriure provisionalment a Forcadell al Departament de Benestar Social i desestimar, per improcedent, la petició que s’activi el protocol d’actuació per als casos de mobbing o assetjament psicològic laboral.  

Va ser aleshores quan el portaveu del PSC, Robert Benaiges, va demanar el torn de paraula. Primerament es va disculpar per les absències dels regidors Anna López, Joan Mas i Yolanda Quílez, que va arribar més tard.  Benaiges va expressar el malestar del grup per no haver passat les al·legacions de les exregidores a la comissió i va demanar llegir les conclusions de les al·legacions presentades i que constés en acte la resposta i presentació de les dues funcionàries. El portaveu va mostrar el seu desacord i va mantenir que aniran a Inspecció de Treball perquè valorin els casos.  Mercè Dalmau va respondre que les al·legacions no van passar per la comissió per “falta de temps” i el secretari va permetre incloure-les a l'acta.

Robert Benaiges : “Vostès són excel·lents en valoració del què és bo i dolent en aquesta casa”

L’ambient es va crispar amb el tema de Peláez quan el govern va aprovar la ratificació del seu cessament com a coordinadora de l’àrea econòmica i responsable del departament d’Organització i Excel·lència. En aquest cas, Benaiges va llegir l’al·legació presentada per l’exregidora, on manifestava que “no existeix cap motivació fonamentada per destituir-me del lloc atès que el treball realitzat ha estat productiu. L’únic motiu d’aquest acte és la repressió política, en cap moment es pot castigar a posteriori (...) s’ha criminalitzat el fet de pertànyer a un partit polític que ara està a l’oposició”. L’al·legació manifesta que Peláez es va posar al “servei del govern i no m’han deixat, no m’han qualificat i s’han desfet d’un departament que tenia unes tasques concretes, no se’ls hi ha fet cap explicació als treballadors”. Peláez acaba el discurs afirmant que “pretenc continuar treballant amb la il·lusió que ningú em podrà treure i amb vocació de servei públic”.

En aquest punt, l’alcaldessa va afirmar que s’havien llegit una part de les al·legacions presentades per Anna Peláez amb “opinió subjectiva” i “nosaltres ho hem valorat des de la visió objectiva”. Dalmau va recordar que la plaça que fins fa poc ocupava l’exregidora no la tenia guanyada amb unes oposicions i per la seva banda, Ramon Llobet va explicar que el tracte amb Peláez ha estat el mateix que amb els altres caps de departament. “El departament d¡Excel·lència estava sobredimensionat i s’ha reduït per motius econòmics”, va afirmar Llobet. Va ser aleshores quan Benaiges va voler contestar a l’alcaldessa afirmant que “cap responsable d’un departament accedeix a través d’un concurs públic, qui exerceix les responsabilitats és qui té la confiança del govern municipal".  En relació amb l’activitat econòmica, el portaveu del PSC va afirmar que “vostès són excel·lents en valoració del què és bo i dolent en aquesta casa, vostès utilitzen el motiu de l’economia com volen, fan el que volen, per algunes coses tenen diners, com l’acte del passat cap de setmana -Gran Nit de la Pesca Catalana-, i per altres partits de la casa aquestes despeses els hi semblen supèrflues. Això ha estat una decisió política fruit de la desconfiança política i aquestes persones no han tingut la més mínima oportunitat de demostrar el que valen”.

Dalmau va voler replicar aquestes afirmacions de Benaiges explicant que “s’han fet altres canvis, no només aquests, i s’han fet amb tranquil·litat. Hi ha multitud de gent que té els càrrecs en propietat”. En relació amb el tema econòmic, l'alcaldessa va afirmar que "si s’estalvien algunes coses" i sobre l’acte de la Gran Nit de la Pesca Catalana, va recordar que “inicialment s’havia de fer el  30 d’abril, quan vostè era alcalde, i nosaltres hem hagut d’aquirir aquests compromisos que vostè no va assumir”.

Joan Galvaldà, nou gerent d’Aparcam

El següent punt del ple va ser l’aprovació del nomenament de Joan Gavaldà com a nou gerent d’Aparcam, fent-ho compatible amb la gerència a Ingesòl.  En aquest cas, tant el PSC com el NMC es van abstenir en les votacions, però van destacar la capacitat de treball de Gavaldà.  El secretari del ple va explicar breument el contracte del gerent i on es contempla que si hi ha una possible dissolució d’una de les dues empreses, Gavaldà es quedaria amb el 100% de l’altra empresa.  Dalmau va destacar que aquest contracte “és una mesura de rendibilitzar els recursos humans i materials” i va voler emfatitzar “que entenc que no s’aplica el concepte  de persecució política, ja que el gerent va ser designat per l’anterior govern”.

Benaiges va replicar afirmant que l’alcaldessa es “podia haver estalviat aquest comentari” i que no entenia perquè el contracte contemplava el punt de dissoldre una empresa, ja que vol dir que no s’haurien complert els objectius. “Els contractes no es fan per garantir la tranquil·litat, sinó per objectius i serveis. Són dues empreses vàlides i aquesta persona també ho és”, va dir. En referència, Dalmau va afirmar que “una empresa es pot dissoldre per decisió política” i que en tot cas, es parlava hipotèticament.


Comenta aquest article