Es presenta la finalització de la primera fase de restauració de l'embarcació Teresa
Els representants institucionals i els joves de la Casa d'Oficis amb l'embarcació restaurada |
Ahir al matí al varador del Club Nàutic de Cambrils, es va presentar la finalització de la primera fase de restauració de l'embarcació Teresa, construïda l'any 1936 al taller del mestre d'aixa Julià Vives. A l'acte hi van ser presents l'alcaldessa de Cambrils, Mercè Dalmau; el regidor de Planificació de Ciutat i Cultura, Francesc Garriga; la regidora dEnsenyament, Carmen Quintana; el Capità Marítim de Tarragona, Fernando Collado; el president del Club Nàutic, Joaquim Oliva; el director del Museu dHistòria, Gerard Martí; el mestre daixa Joan Tur i els alumnes de la Casa dOficis de Cambrils que han realitzat part del treball de la restauració.
El procés de restauració d'aquesta embarcació de fusta, que ha anat a càrrec del Museu d'Història de Cambrils, va començar el passat mes de febrer de la mà del mestre d'aixa Joan Tur amb un import de 37.321,20 euros. Tur ha tingut l'ajuda dels membres del mòdul d'aprenents de mestre d'aixa de la Casa d'Oficis de Cambrils, que van agafar el relleu de Tur i es van fer càrrec del canvi de taules, reclavat i pintat de tot l'exterior de l'embarcació. El lloc on s'han desenvolupat els treballs de restauració ha estat a l'Àrea Tècnica del Port de Cambrils, cedit pel Club Nàutic de Cambrils, que ha col·laborat per poder dur a terme tot el procés.
Tal com va explicar Gerard Martí, l'embarcació s'ha restaurat "amb saviesa i s'ha enregistrat tot el procés en vídeo per intentar que hi hagi un document històric". Avui, la Teresa passarà la inspecció per part de Capitania Marítima.Per la seva banda, Fernando Collado va agrair l'esforç que s'ha fet per restaurar l'embarcació, ja que "pràcticament no queden embarcacions de pesca i poc a poc s'ha anat perdent la tradició".
L'objectiu és poder mantenir a l'aigua la Teresa
L'embarcació Teresa és propietat del Museu d'Història de Cambrils des de l'any 2005 i per poder restaurar-la, han hagut de passar cinc anys per poder iniciar tot el procés. L'objectiu prioritari és "poder mantenir a l'aigua aquesta embarcació història com extensió museística i aparellada amb el sistema vèlic originari d'aquest tipus de quillats: floc a proa i vela trapezoïdal a darrera del pal". Des del Museu d'Història apunten que "la singularitat de la Teresa ha de permetre concloure els tràmits ja iniciats per fer de l'embarcació com un Bé del Catàleg del Patrimoni Cultural Català per part de la Generalitat de Catalunya".
L'alcaldessa de Cambrils, Mercè Dalmau, va referir-se a la Teresa com un "patrimoni històric cambrilenc" i va agrair a tots els joves de la Casa d'Oficis el seu esforç i la feina constant per poder fer que l'embarcació arribi a surar a l'aigua.