Cambrils acull les XVI Jornades d'Escola Rural sota el lema "L'escola que aprèn"
![]() |
Un moment de l'acte d'inauguració, aquest passat dissabte. D'esquerra a dreta: Rosa Vall, Irene Rigau, Mercè Dalmau i Gerard Ardanuy |
Aquest cap de setmana han tingut lloc a Cambrils, les XVI Jornades d'Escola Rural sota el lema: "Lescola que aprèn". En aquesta trobada, que va fer-se a la Casa de colònies La Marinada - Escola de Mar de Cambrils es van realitzar diverses activitats adreçades a professionals de leducació que treballen en làmbit rural de tot Catalunya. Lescola rural, és un model descola diferent. En aquesta escola interaccionen alumnes de diferents nivells, cursos i edats. Es tracta de respectar laprenentatge de cada alumne/a per potenciar la seva autonomia, la responsabilitat i els hàbits de treball. Les escoles rurals estan molt arrelades al territori, normalment situades a pobles petits on el mestre té un paper molt important ja que és lacompanyant del xiquet durant tot el seu aprenentatge.
Les jornades van començar el divendres a la tarda, amb una reunió del secretariat i un sopar de tot el conjunt de professors assistents. Lendemà al matí, es va fer la inaguració oficial de les jornades, a càrrec de la consellera d'Ensenyament de la Generalitat Irene Rigau, lalcaldessa de Cambrils Mercè Dalmau, el diputat adjunt per a Educació de la Diputació de Barcelona Gerard Ardanuy i Rosa Vall, mestra del Secretariat d'Escoles Rurals.
Continuar aprenent junts per avançar junts
La presentació va començar amb la intervenció de Rosa Vall, qui va comentar que aquestes Jornades serveixen als professors per aprendre, per divertir-se i per treballar al voltant de temes dactualitat sobre l'educació. Va remarcar que l'objectiu d'aquesta setzena edició era treballar en "lescola que aprèn", perquè segons va dir, "hem de continuar aprenent junts per avançar junts, per aconseguir el model descola que somiem". Per la seva part, Gerard Ardanuy va destacar la qualitat educativa daquest model escolar. Seguidament lalcaldessa de Cambrils, es va mostrar satisfeta que Cambrils fos la seu d'aquesta trobada, tot i que va manifestar que molts cambrilencs desconeixen aquest model d'escola.
Per finalitzar lacte dinauguració, la consellera d'Ensenyament dEnsenyament, Irene Rigau, va destacar el model descola rural i va dir: el que ens interessa és no només tenir un bon resultat acadèmic, sinó tenir un bon resultat per fer un conjunt deducació integral per a les persones. La consellera va assenyalar que, a les escoles rurals els nens aprenen dels professors, i aquests, han daprendre dels nens, ser optimistes i transmetre confiança als seus alumnes. Com a educadors, sempre hem volgut canviar el món, podem dir que això és impossible, però si cada dia fem coses petites, avançarem per millorar leducació i per tirar el nostre país, la nostra llengua i la nostra cultura endavant.
Debats i taules rodones sobre com gestionar l'educació
Durant els dos dies que han durat les jornades shan fet un conjunt de debats, sobre com gestionar les aules, sobre com aprenem, sobre què fa lescola per aprendre, quin sentit hem de donar a l'espai i al temps i per finalitzar si lescola rural es pot considerar o no un èxit educatiu. També shan fet un seguit de conferències, de persones relacionades amb el món de lescola rural. Lacte va acabar amb la posada en comú dels debats a la sala dactes del Centre Cultural Municipal.