Societat

El discurs del periodista i escriptor Vicenç Villatoro centra els actes de commemoració del Setge de 1640

Per Josep Maria Ferrando

Actuació del Ball de Bastons a la plaça del Setge, ahir al matí

Un any més, la plaça del Setge va centrar, ahir al migdia, l’acte de commemoració del Setge  de l’any 1640. Enguany el convidat per fer el parlament va ser el conegut escriptor i periodista Vicenç Villatoro, director de l’Institut Ramon Llull. El seguici festiu, que s'ha convertit en tradició, va començar a la plaça d’Espanya, on Vicenç Villatoro va ser rebut per l’alcaldessa de Cambrils  –Mercè Dalmau– i per diversos regidors cambrilencs. També era present a l’acte la diputada cambrilenca al Parlament, Hortènsia Grau.

Després de l’encesa de carretilles per part del Ball de Diables els Cagarrieres, el seguici festiu amb el Ball de Bastons de Cambrils i la Colla Gegantera Tota l’Endenga es va dirigir a la plaça del Setge per fer l’acte institucional. Una traca del Ball de Diables va donar la benvinguda als nombrosos assistents. Van obrir l’acte les paraules de l’alcaldessa Mercè Dalmau, fent un apunt històric del va ser significar per Cambrils el setge de les tropes castellanes i els dramàtics esdeveniment que van acabar en l’assalt a la vila. Després, Mercè Dalmau va fer un breu apunt biogràfic de Vicenç Villatoro, que seguidament va prendre la paraula.

Vicenç Villatoro: "Aquestes muralles van veure molta sang”

L’escriptor va expressar en quatre eixos la seva intervenció. En primer lloc va dir que, el que eufemísticament s’anomena diferències territorials amb Espanya, ve de lluny, i l’arrel està en les dues maneres de concebre l’espai polític espanyol: una que sempre ha estat homogeneïtzadora i l’altra, que sempre ha demanat el respecte per la diversitat i la convivència plural. L’altre eix el va enllaçar amb el primer, explicant que la catalanitat també ve de lluny, amb unes arrels molt fondes que el pas del anys no han debilitat. Després va dir que una altra lliçó del setge és que amb la violència no es va arreglar res, dient que “aquestes muralles van veure molt sang” i que cal tenir clar que les guerres sempre són un desastre. Per finalitzar va deixar clar que el fet que “els catalans commemorem les nostres derrotes serveix en primer lloc per honrar als nostres avantpassats i a la vegada per demostrar la nostra capacitat per sobreposar-nos. Si commemorem derrotes significa que continuem endavant”.

En acabar el discurs, Mercè Dalmau i Vicenç Villatoro van penjar la tradicional corona a la muralla al costat del portal. El regidor de cultura, Francesc Garriga, i la pubilla i l’hereu de Cambrils van col·locar també una corona. A continuació, la Coral Verge del Camí va oferir un petit concert que va finalitzar amb el cant col·lectiu dels Segadors. La commemoració va acabar amb les actuacions del Ball de Bastons de Cambrils i de la Colla Gegantera Tota l’Endenga.

Comenta aquest article