Societat

La comunitat senegalesa de Cambrils celebra la festa del Magal a l'Ateneu Juvenil

Per Cristina Sierra

Un moment de la lectura de l'Alcorà, ahir al matí

La comunitat senegalesa resident a Cambrils va celebrar, durant tot el dia d'ahir, la festa del Magal a la sala de concerts de l'Ateneu Juvenil. El Magal és una festa del camí espiritual Muridista, que és el camí que neix al Senegal a finals dels segle XIX i va ser fundat per Cheik Ahmadou Bamba. La festa, que es feia per tercer cop consecutiu, va aplegar als més de 300 senegalesos que resideixen a Cambrils, així com els senegalesos que van venir des de Salou i Manresa. El Magal va començar a les 10 del matí amb la lectura de l'Alcorà i amb un esmorzar per a tots els assistents. Acte seguit, es va fer el Khassaide, que consistia en fer oracions en forma de cançons.

Cap a les 2 del migdia, la comunitat es va reunir per dinar i més tard, es va fer una marxa pacífica amb tambors pels carrers de Cambrils, un dels actes que va comptar amb més participació.  Per acabar la festa del Magal, es va fer l'exposició sobre el Muridisme i altres corrents espirituals amb la finalitat de compartir experiències i donar a conèixer aquestes corrents.

Una guerra Santa contra un mateix

El senegalès Saliou Niass, resident a Cambrils, va explicar a Revista Cambrils Diari Digital que la festa del Magal "significa el camí que porta a Déu, t'ensenya a viure, a realitzar-se com a persona". Niass va afirmar que el Muridisme és "una guerra Santa contra un mateix, t'ensenya a estar bé amb un mateix" i va explicar que el Muridisme té lloc diàriament, ja que el Magal "és un dia a dia, és un comportament".

Per primera vegada, els senegalesos van celebrar la festa a la sala de concerts de l'Ateneu Juvenil. Niass va voler agrair a l'Ajuntament i als mitjans de comunicació la seva implicació per ajudar a fer la festa. Un any més, la comunitat senegalesa va obrir les portes als cambrilencs perquè coneguessin la festa del Magal i l'Islam, ja que hi ha molta gent que desconeix aquest corrent espiritual. Niass va afirmar que "la gent ens ha acollit al seu país i per això volem obrir les portes a tothom. No hi ha distinció, només han de venir amb energia pura i positiva, amb bon rotllo".

Dos senegalesos observant una de les exposicions ubicada a la sala de concerts de l'Ateneu

Comenta aquest article