Societat

Ignasi Turró, fundador de l'Associació Neem Bangalore: "A l'Índia cada dia és una experiència, cada dia s'aprèn alguna cosa nova"

Per Cristina Sierra

Tomás Gómez–membre del club– Manel Nonell –actual president del Rotary Cambrils–, i Ignasi Turró, en un moment del sopar, ahir a la nit

Els membres del Rotary Club Cambrils van convidar, ahir al vespre, a Ignasi Turró, fundador de l'Associació Neem Bangalore, a la seva trobada setmanal al restaurant Casa Gallau. Turró, que va cooperar amb Vicenç Ferrer durant 23 anys, va repassar les seves experiències més personals viscudes a l'Índia i va explicar els projectes que s'estan portant a terme amb la seva associació. Tal com va afirmar Turró a Revista Cambrils Diari Digital, "a l'Índia cada dia és una experiència, cada dia s'aprèn alguna cosa nova".

La tasca de cooperant de l'Ignasi Turró va començar fa gairebé 28 anys, quan va assistir a una xerrada de Vicenç Ferrer a Calella i després d'entrevistar-se amb ell va decidir anar cap a l'Índia. Turró va afirmar que, per ell, Ferrer era com un gran pare, "va ser un pare de la gent pobre, de les dones discapacitades, de la gent que no tenia treball...ell els hi donava força". La primera impressió un cop arribat a les zones pobres de l'Índia va ser "un xoc", però el cooperant va afirmar que les experiències que ha viscut al llarg d'aquests anys l'han fet i el fan pensar. "La gent pobra sempre dóna una lliçó d'humilitat, d'alegria i de bon humor".

"Sóc un gran ignorant"

Ignasi Turró, que es va definir com "un gran ignorant", viu al sud de l'Índia tot l'any. L'any 2005 va crear l'Associació Neem Bangalore, que treballa per millorar les condicions de vida i fomentar la inclusió social de les persones afectades per la malaltia de la lepra i de les seves famílies. Al llarg d'aquests anys, l'Associació ha impulsat projectes com les millores de subministraments d'electricitat, reformes d'una guarderia o hospitalitzar malalts de lepra perquè estiguin ben atesos i rebin els tractaments adequats.

El cooperant va explicar que un dels temes on està més implicat és l'educació. "El primer que vam fer va ser reunir a totes les famílies de la zona i dir-lis que el més important era que els seus fills tinguessin estudis". Tal com va explicar Turró, a l'Índia hi ha dos classes d'educació: les escoles del govern, on cada dia un 65% dels professors no es presenten a l'escola, i les escoles privades, que són molt millors.  Turró va potenciar un projecte per agafar els nens de l'escola pública i passar-los a la privada. Actualment, els nens, als cinc anys, estudien tres idiomes i, a partir dels sis i fins als 16 anys, estudien física, matemàtiques, idiomes, geografia, ciències i esports.

El Rotary Club Cambrils va fer una aportació econòmica que ja té una finalitat: millorar l'assistència dels malalts de la lepra a l'hospital

Al llarg d'aquests anys d'existència de l'Associació, l'Ajuntament de Cambrils i altres ajuntaments han recolzat econòmicament alguns dels seus projectes. En el darrer any, el Rotary Club Cambrils va fer una aportació econòmica que servirà per millorar l'assistència sanitària dels malalts de la lepra. Tal com va explicar Turró, "aquesta aportació servirà perquè tot l'aspecte de sanitat d'enguany a l'hospital Joan de Déu de Bangalore estigui arreglat i els malats de la lepra estiguin ben atesos i tinguin els tres menjars diaris que necessiten".

Comenta aquest article