Cultura

El poeta Jordi Julià presenta els seus llibres en una nova sessió de l'Aula de Poesia

Per Pau Fortuny

Jordi Julià i Ramon García Mateos en un moment de l'acte, el passat divendres al vespre

L’Aula de Poesia de l’Antena del Coneixement de la URV va acollir la presentació del poeta Jordi Julià, professor de la Universitat Autònoma de Barcelona, el passat divendres al vespre al Centre Cívic Les Basses. L'acte va ser presentat pel director de l'Antena del Coneixement de la URV a Cambrils, Ramon García Mateos. Julià va fer una sessió on va comentar diferents poemes com "El príncep Blau" o "L'espera" davant d'una vintena de persones que van omplir la Sala. La sessió, que va durar una hora i mitja, va servir a l'autor per donar a conèixer la seva forma de fer poesia i les diferents tècniques i estratègies que aplica.

Un cop acabada la sessió es va obrir un debat on alguns dels assistents van comentar diferents aspectes de la poesia amb l'autor. Julià va explicar que llegeix tot tipus de poesies, tant les que li agraden com les que no, per aprendre. Tal com va explicar l'autor, les seves poesies tenen una "temàtica força semblant".

L'estil de Julià en gairebé tots els seus poemes és semblant, utilitza decasíl·labs per aconseguir una sonoritat com si fos una novel·la. L'autor va explicar que fa una poesia pensant en ser llegida i que escriu en català,perquè sent la necessitat de transmetre alguna cosa a la gent. "L'únic que desitjo és que algú se senti identificat amb la meva poesia, sóc conscient de les meves possibilitats, només que una persona se senti identificada ja em puc sentir satisfet." El referent de Julià és Gabriel Ferrater, del qual ha fet diferents estudis i una tesi doctoral.

La seva trajectòria

En Jordi Julià és professor de la Universitat Autònoma de Barcelona, i doctor en Teoria de la literatura i literatura comparada. El primer llibre és de 1998 "Els grills que no he matat". Després ha escrit una dotzena de llibres, i amb un d'ells ha guanyat els Jocs Florals de Barcelona. Ha guanyat el premi Dámaso Alonso (de la Universitat de Santiago de Compostela), el premi Siglo XXI de Mèxic o el Miguel de Unamuno de Bilbao.

Tot i un estil idèntic a totes les obres, la temàtica i estratègia és molt diferent a cadascuna d'elles. Tot i fer obres on ha influït la seva experiència, també ha fet obres experimentals. Ha fet un llarg monòleg dramàtic femení, on va escriure com si l'autor de l'obra fos una dona; diferents llibres heterònims com "Hiverns Suaus"; ha fet una reflexió crítica de la identitat, del món postmodern i dels seus usos morals com el seu últim llibre "Poètica per a un ninot".

Comenta aquest article