Informació general

Cambrils, Salou i Vila-seca signen un Pla Estratègic de col·laboració

Per Èlia Bellmunt

Moment de la presentació del Pla d’Estratègic de col·laboració. D’esquerra a dreta, els alcaldes Esteve Ferran, Robert Benaiges i Josep Poblet

Els Ajuntaments de Cambrils, Salou i Vila-seca van presentar públicament la signatura d’un Pla Estratègic de col·laboració en un acte celebrat el passat 27 de juliol a l’Ajuntament de Cambrils. Malgrat aquest acte, cadascun dels ajuntaments participants ha d’aprovar per separat l’acord. L’objectiu d’aquest Pla Estratègic de col·laboració és treballar tots junts per aconseguir més representativitat en les diverses instàncies i defensar els interessos comuns. La signatura d’aquest acord simbolitza la unió dels tres ajuntaments en la defensa dels interessos de la zona i la col·laboració entre aquests a l’hora de prendre decisions per trobar respostes i consensuar propostes entorn a uns problemes comuns.

Els representants de cada municipi seran els respectius alcaldes: Robert Benaiges per Cambrils, Esteve Ferran per Salou i Josep Poblet per Vila-seca. Malgrat que Robert Benaiges en serà el portaveu, els tres alcaldes sempre parlaran i actuaran en representació dels tres municipis. D’aquesta manera es vol deixar ben clar que no estan reclamant una cosa per a ells sinó que són els interessos i les mancances de tres municipis. La signatura d’aquest pla no va suposar la creació de cap estructura administrativa especial, ja que no tenien la voluntat de “desentendre’ns del Consorci del Camp o fer-li la competència”, va puntualitzar Esteve Ferran, alcalde de Salou. De cara al futur, quan les relacions estiguin plenament consolidades, no es descarta la possibilitat de crear algun ens que formalitzi la relació. Tot i que seran els alcaldes els qui es reuniran i prendran les decisions, quan sigui necessari es delegaran funcions als regidors o tècnics competents en cada matèria.

Els objectius del Pla Estratègic

El Pla Estratègic de col·laboració persegueix diversos objectius agrupats en sis àmbits d’actuació: infraestructures de comunicació, transport públic, sanejament, planificació d’emergències, protecció mediambiental i sanitat. Segons manifesten els mateixos alcaldes, cal plantejar objectius realistes per tal que es puguin anar assolint progressivament. D’entre els objectius considerats inicials es contempla la variant de l’A-7 (l’antiga N-340), el desmantellament de la via del tren i l’execució del Pla Especial d’Accessibilitat del Pla Director Urbanístic de la Química i el Turisme. Les actuacions mediambientals són l’ampliació de la depuradora de Salou - Vila-seca, la implantació del tractament terciari de la depuradora de Cambrils i el sanejament de les aigües residuals. Els tres ajuntaments també desitgen millorar i ampliar els centres d’assistència primària, formar part del Consorci del Transport Públic de Tarragona i que es revisi i s’apliqui el Plaseqta. A llarg termini es contempla l’ampliació de l’autopista AP-7, la potenciació de l’aeroport de Reus, el tramvia del Camp (TramCamp), un pla conjunt d’excel·lència turística, una Oficina de Treball de la Generalitat conjunta, crear nous jutjats, un hospital públic i el desplegament dels Mossos d’Esquadra.

Cambrils, Salou i Vila-seca

Cambrils, Salou i Vila-seca són tres poblacions veïnes de la Costa Daurada. Aquests municipis, que són els principals receptors de turisme de la zona, presenten unes característiques molt similars pel que fa als serveis, l’estacionalitat o la geografia. Entre les tres poblacions superen una població resident de 60.000 persones, que augmenta fins a les més de 400.000 en ple estiu. Vila-seca compta amb 16.000 habitants i creix a un ritme de de 700 habitants nous per any. Salou té 19.600 habitants, calcula arribar als 20.000 a finals de 2004, i creix a un ritme de 1.000 habitants nous per any. Cambrils creix al mateix ritme que Salou, però ja compta amb més de 26.000 habitants.

La proximitat i la similitud afavoreixen uns interessos i unes necessitats comuns. Treballar per a la seva resolució és la voluntat dels tres ajuntaments després de la signatura d’aquest pla. Però la relació entre els tres ajuntaments ja va començar fa uns anys. La primera actuació conjunta va ser arran de la contaminació a les platges. El següent pas va ser el programa Carretera i Manta per a joves. Les tres ciutats també s’han presentat conjuntament a diverses fires promocionals sota la marca Costa Daurada i han optat per la defensa del Pla Director Urbanístic de la Química i el Turisme.

Comenta aquest article