Societat

Ferran Segarra guanya el VIII concurs "De la mar als fogons", emmarcat en les Jornades de la Galera

Per Cristina Sierra

Carme Cros va entregar el primer premi a Ferran Segarra

El jove cuiner Ferran Segarra, del Centre Integrat públic de Formació Professional de Benicarló, va guanyar el primer premi de la VIII edició del concurs "De la mar als fogons", emmarcat en les Jornades de la Galera,  amb la recepta de raviolis de mar amb galera i romesco, melmelada suau de calçot i escuma de mar sobre marbrejat d'olis. Durant el passat divendres al matí, vuit cuiners van elaborar les seves propostes gastronòmiques a les instal·lacions de l'Escola d'Hoteleria i Turisme de Cambrils i les van defensar davant d'un jurat. El segon premi va ser per Salvador Trabalón, de l'Escola d'Hoteleria de Lleida, que va cuinar sopa de pescadors de galera, anís i fum.

El jurat va poder tastar receptes variades i originals, com una crema de calçots amb galera al ajillo o una cua de rap amb sorpresa de galera

Enguany, el jurat del concurs estava format pels professors de l'Escola d'Hoteleria de Cambrils Gerard Cros i Jordi Jardí, ; els restauradors Manel Morell i Gràcia Carmona; el president de la Cooperativa Agrícola i Caixa Agrària de Cambrils Antoni Torres; el Patró major de la Confraria de Pescadors de Cambrils Josep Pijoan; la presidenta de l'Associació Dones Amunt M. Victoria Ortega; la directora de l'Escola d'Hoteleria de Cambrils Carme Duch; el cap d'operacions de l'empresa Saba Ignacio Chueca, i la regidora de Promoció Econòmica de l'Ajuntament de Cambrils Carme Cros.

Els participants van elaborar receptes originals i variades que van sorprendre al jurat. A banda de les dues receptes premiades, el jurat va poder tastar una crema de calçots amb galera al ajillo i cruixent de romesco; broquetes de galera amb salsa de mel i menta; galera amb cruixent d’avellana;  mus de lluç i galera amb vinagreta de cítrics i carxofa confitada amb farigola;  cua de rap amb sorpresa de galera i calçots acompanyats de favetes de temporada i capellini de galera tractat com un suquet de peix.

Durant l'entrega de premis, Carme Cros va afirmar que els cuiners havien sorprès "molt gratament" al jurat i els va encoratjar a continuar treballant i a no oblidar les seves arrels i els productes de la terra. La regidora de Promoció Econòmica va aprofitar l'acte per agrair a les entitats la seva implicació en les Jornades de la Galera i va assegurar que el secret de l'èxit de les Jornades és precisament aquesta implicació dels sectors.

El guanyador del concurs es va inspirar amb un documental de calamars per crear la recepta

Ferran Segarra va explicar que per elaborar el plat es va inspirar amb un documental sobre la pigmentació de la pell dels calamars i amb la recepta volia plasmar els diferents elements del fons del mar. Segarra va afirmar que havia practicat el plat quatre cops i que el dia del concurs va ser difícil perquè en dos hores ho havia de tenir tot acabat i ben presentat. El guanyador de la vuitena edició de "De la mar als fogons" va destacar la importància de les presentacions dels plats i va afirmar que amb les Jornades es dóna a la galera el protagonisme que es mereix.


Foto de família dels vuit cuiners participants amb els membres del jurat

Comenta aquest article