Els restaurants cambrilencs Eva i Bresca participen en el llibre La pastisseria i la cuina de la garrofa
A dalt, Manel Monclús, del restaurant Eva amb productes Nat. A sota, Xavi Ferraté, del restaurant La Bresca |
En aquest llibre també hi participen establiments del Morell, Calafell, Ulldecona, lHospitalet de lInfant, Coma-ruga, el Vendrell, Vilanova i la Geltrú, Vinaròs, Olot i Barcelona i es poden trobar plats fàcils d'elaborar, com croissants, crema, tallarines o pa ecològic de gingebre i garrofa.
El restaurant Eva elabora dues receptes, una d'elles amb la marca Nat, especialitzada en brioixeria especial
Els antics propietaris del restaurant Eva, Eva Maria Farnós i Manel Monclús, participen al llibre amb dues receptes: Cargols amb salsa de garrofa i cruixent de pernil d'ànec i Crema de garrofa sense gluten. Tal com explica Farnós a Revista Cambrils Diari Digital, el projecte va sorgir perquè tant ella com Monclús estan en contacte permanent amb la Fundació Alícia per la seva empresa Nat, especialitzada en la brioixeria sense ou, sense llet i sense fruits secs baixos en greixos saturats i només amb un 3% de greix. "La Fundació sabia que nosaltres treballem amb la farina de soja i ens van oferir participar com a restaurant i com a empresa i vam crear les dues receptes expressament".
Farnós apunta que va començar a investigar amb la garrofa l'any 2007, quan li van dir que les seves filles havien nascut amb al·lèrgies a la proteïna de la vaca i a l'ou. "En aquell moment em vaig dedicar a buscar substitutius i a investigar, la cuina que hem de tenir com a referent és la dels nostres avis i incorporar les novetats d'avui dia". Actualment, l'empresa Nat té 40 punts de venda i està treballant en una línia per diabètics que sortirà a finals d'any.
El restaurant Bresca també hi participa amb un plat de peix
Per altra banda, el restaurant cambrilenc Bresca també participa en el llibre i ho fa amb una recepta de peix. Concretament, es tracta dun rèmol salvatge, garrofa i chutney, tal com va explicar el cuiner i propietari daquest establiment, Xavi Ferraté, a Revista Cambrils Diari Digital. Una recepta força innovadora, segons va afirmar, perquè en la majoria dels casos, la farina de garrofa sutilitza per a elaborar postres.
Sobre aquest producte, Ferraté va explicar que, aquí hi havia molta tradició perquè antigament els animals menjaven garrofes i sen plantava pel bestiar. Després també sen fa servir molta per a la indústria farmacèutica, ja que un dels seus components, el garrofí, sutilitza per a fer lembolcall de les càpsules. Actualment, segons va dir, hi ha molta gent que està treballant amb la farina de garrofa, el secret de la qual està en el seu punt de torrefacció. En funció del seu torrat, això li dóna un punt de cacau o una major acidesa. És un gust molt untuós i que deixa un gust molt particular. Sempre sha de barrejar amb daltres farines i jugar amb un 20 o 30% de quantitat, perquè és molt dens. És un ingredient que no és dolç. Es fa servir més en pastisseria, però també es pot cuinar per a salat.