Cultura

L’Ajuntament i l’Arquebisbat de Tarragona presenten la primera fase de la digitalització dels fons parroquials de Cambrils

Per Cristina Sierra

A la taula i d'esquerra a dreta: Mossèn Manel Fuentes, Mercè Dalmau, Francesc Garriga i Joan Maria Quijada, ahir al vespre durant la presentació

El Centre Cultural i Ocupacional va acollir, ahir al vespre, la presentació de la primera fase de la digitalització dels fons parroquials de Cambrils dipositats a l’Arxiu Històric Arxidiocesà de Tarragona (AHAT). L’acte, inclòs en el programa de la Setmana Santa,  va anar a càrrec de l’alcaldessa de Cambrils –Mercè Dalmau–, el regidor de Cultura i Planificació de Ciutat –Francesc Garriga–, el director de l’AHAT–Mossèn Manel Fuentes– i el tècnic de l’Arxiu Històric Arxidiocesà de Tarragona –Joan Maria Quijada–.

La presentació, sota el nom d’Històries cambrilenques, va servir per exposar la importància del procés de digitalització per Cambrils, ja que tal com va afirmar Mossèn Manel Fuentes, “expressa una part del seu passat i el seu futur a favor de la cultura”. En total, s’han digitalitzat un conjunt de 18 llibres de registre de baptismes, confirmacions, casaments i òbits, datats entre els anys 1668 i 1877.

Francesc Garriga:”Són moments bàsics de la nostra vida”

El regidor de Cultura i Planificació de Ciutat va endegar l’acte afirmant que aquest projecte de digitalització el considera “molt important perquè forma part de Cambrils i s’han digitalitzat moments bàsics de la vida de tots nosaltres. A partir d’aquest projecte es podrà fer un estudi del dia a dia de l’època”. Per la seva part, Mossèn Manel Fuentes va agafar el torn de paraula per explicar la història de l’AHAT i va lliurar a l’alcaldessa de Cambrils un DVD amb la còpia dels documents que s’han digitalitzat. El director de l’AHAT va expressar la importància de digitalitzar els arxius per garantir la conservació dels originals i permetre la seva consulta a la web.

Un projecte que va començar l’any 2008 i servirà per a conèixer detalls de l’evolució demogràfica o de la vida quotidiana

El projecte de digitalització forma part del conveni firmat l’any 2009 entre l’Ajuntament de Cambrils i l’AHAT. Aquesta primera fase ha significat una aportació de 1.850 euros per part de l’Ajuntament de Cambrils, a través del Museu d’Història de Cambrils. Tal com va apuntar Quijada, l’any 2008 es va començar a treballar en aquest projecte de digitalització i l’any 2009 es va firmar el conveni entre l’Ajuntament i l’AHAT.

Els 18 llibres digitalitzats ajudaran als investigadors a elaborar arbres genealògics o conèixer detalls de l’evolució demogràfica, de la vida quotidiana, de l’evolució urbanística o dels esdeveniments més importants viscuts a Cambrils.

Comenta aquest article