Societat

El llibre "La pastisseria i la cuina de la garrofa" es presenta als alumnes de l'Escola d'Hoteleria

Per Lluís Rovira i Barenys

Francesc Xavier Cort, David Brull, Miquel Àngel Pradilla i Núria May, en la presentació del llibre "La pastisseria i la cuina de la garrofa", ahir, a l'Escola d'Hoteleria

L'Escola d'Hoteleria i Turisme va acollir, ahir, la presentació del llibre "La pastisseria i la cuina de la garrofa", d'Onada Edicions. El llibre conté tot un seguit de receptes que duen la farina de garrofa dins els seus ingredients. La presentació del llibre es va fer als alumnes de primer i segon cicle de Pastisseria i va comptar amb la presència de Francesc Xavier Cort, representant de Comercial Garrofa, una cooperativa de segon grau formada per 21 cooperatives productores de garrofa de les comarques tarragonines; Núria May, cuinera i representant de la Fundació Alícia i Miquel Ángel Pradilla, representant de l'editorial de Benicarló Onada Edicions, que ha editat el llibre dins la seva col·lecció La Teca. També hi era present a l'acte David Brull, exalumne de l'Escola d'Hoteleria i impulsor i coordinador d'aquest llibre i de tot el projecte. El mateix David Brull explicava que la idea de promoure aquest llibre li va venir pel fet de tenir garrofers al tros de casa seva, a l'Ametlla de Mar, i comprovar que aquest producte està molt desaprofitat pel consum humà, a la nostra zona. Cal dir, a més, que el preu que es paga el quilo de garrofes als productors està a uns nivells molt baixos, des de fa uns anys.
El llibre conté receptes de diferents cuiners dels Països Catalans entre els quals hi ha dos representants cambrilencs; Xavi Ferraté, del restaurant La Bresca, que explica com fer un plat de rèmol salvatge, garrofa i chutney; i Eva Maria Farnós i Manel Monclús, que fins fa poc portaven el restaurant Eva, que expliquen una recepta de cargols amb salsa de garrofa, a part de mostrar la pastisseria amb garrofa dels productes Nat que comercialitzen des de fa un temps.
La presentació del llibre va tenir, també, una vesant pràctica ja que un cop enllestits els parlaments, es van poder tastar uns quants productes de pastisseria que duien farina de garrofa i que havien estat elaborats per alumnes del centre.

Excel·lents qualitats de la farina de garrofa

La Mediterrània és la principal zona productora de garrofes i concretament les comarques tarragonines és on es concentra la principal producció de l'estat. Així ho va explica Francesc Xavier Cort que també va explicar el procés d'aprofitament d'aquest producte. De la garrofa s'extreu una farina grogosa del gèrmen de la llavor o garrofí, una farina similar a la de la soja. A banda, de l'endosperma de la llavor també s'extreuen productes utilitzats per la indústria cosmètica i farmacèutica així com l'estabilitzant E-410, molt utilitzat a la indústria alimentària. Però la farina que es comercialitza per al seu ús culinari s'extreu del trossejat de la garrofa que posteriorment es torra i es moltura fins a produir una farina marronosa, rica en fibra, potassi, ferro i calci i amb molt baix contingut de sodi i de greixos. A més, no té gluten. La farina de garrofa es coneix molt bé i s'utilitza força als Estats Units, Gran Bretanya i a molts països de l'est d'Europa i es dóna la paradoxa que en els principals països productors, Catalunya i Espanya, el consum humà és força desconegut i pràcticament s'utilitza més com a aliment del bestiar.

Comenta aquest article