Societat

L’Agrupament Escolta Gent de Mar opta per la renovació com una aposta de futur

Per Èlia Bellmunt

Foto dels membres de diferents edats que pertanyen a l’Agrupament Escolta Gent de Mar
L’Agrupament Escolta Gent de Mar (AEGM) continua duent a terme les seves activitats; no obstant, enguany bufen aires de renovació. El fins al curs anterior equip de caps ha passat a formar part d’un equip de suport als nous caps. D’aquesta manera, ocupen les funcions de monitoratge una nova onada de joves que o bé tenen un any d’experiència o bé ho són aquest any per primera vegada, encara que duen tota la vida a l’agrupament. Així doncs, es pretén donar cabuda a les noves generacions que van pujant mentre que les antigues, sense deixar de desvincular-se’n, ofereixen tasques d’assessorament i suport. Anna Fité, cap d’agrupament, creu que aquesta ha estat una de les millors decisions que s’han pres per tal de donar un pas endavant: s’aporten experiències i coneixements i es deixen de banda els mals hàbits adquirits.

Actualment, l’AEGM compta amb un equip de set caps i un total de 30 nens i joves. Aquests darrers es divideixen en dues branques o grups: Llops i Daines (nens i nenes de 9 a 11 anys) i Ràngers i Noies Guies (joves entre els 12 i 14 anys). Aquest curs s’han tancat les branques de Pioners i Caravel·les (de 15 a 17 anys) i Trucs (18 anys), una decisió que no s’ha d’interpretar com un pas enrere, sinó com una aposta de futur. Es pretén garantir el correcte funcionament de les branques dels més petits per assegurar-ne la seva perpetuació. A més a més, es donava el cas que a les branques dels més grans només eren un o dos i, segons l’experiència, sempre és més amè treballar amb grans grups.

Seguint les directrius establertes per Minyons Escoltes i Guies Sant Jordi de Catalunya, del qual és membre l’AEGM, l’eix d’animació que guia les diverses activitats del curs és el medi ambient. L’eix d’animació és la història de rerefons, una mica imaginària, que permet lligar totes les activitats i donar-los-hi un sentit. Per tal de treballar aquest tòpic, les diverses activitats que es duran a terme durant tot el curs hi estan relacionades. Es parteix de la base que l’agrupament ha muntat una empresa de sostenibilitat i cada branca s’encarrega de treballar diversos aspectes que hi estan relacionats, com l’aigua o l’energia.

Des de l’inici de curs, una mica tard ja que el van començar a meitats de novembre, s’han potenciat les activitats conjuntes de l’agrupament. Aquestes han estat possibles pel fet que el nombre total de nens i nenes a l’agrupament és força reduït comparat amb d’altres. Fins a Nadal es van dur a terme diverses activitats destinades a fomentar la coneixença entre els nens i nenes i a conèixer què és l’agrupament i com funciona. Una altra activitat va ser el pas de branca, una diada solemne en què els qui ja tenen l’edat passen a formar part de la branca superior. Per celebrar el Nadal es va fer una sortida conjunta d’un cap de setmana en què també hi van participar activament els pares i mares. La propera trobada de renom, motivada per la sostenibilitat, serà el mes d’abril a Montblanc i reunirà unes 1.000 persones de totes les edats dels diversos agrupaments de la demarcació de Tarragona. Al setembre, per cloure el curs, estan previstos els tradicionals campaments.

Els canvis duts a terme de moment estan donant bons resultats ja que el treball intern ha estat efectiu per corregir els punts febles del curs anterior. Anna Fité explica que “combinem alhora estudis, feina i l’agrupament, i després de cinc anys això és fa evident perquè els caps no som màquines”. Malgrat els canvis experimentats, continua vigent una de les velles reivindicacions de l’AEGM: la manca d’un local propi. Fité comenta que el despatx compartit que se’ls hi assigna al Centre Cultural i Ocupacional no respon a les seves necessitats, “i si hi ha algun particular que ens ofereixi un local, li estarem molt agraïts”. Un darrer aspecte és el pessebre que cada Nadal es posa al moll de Cambrils. Durant les obres del port el neixement es va col·locar al Parc del Pescador i ara que s’han acabat hauria de tornar a la seva ubicació original. La qüestió és que té 10 anys i amb el pas del temps s’ha fet malbé; una de les activitats que es vol emprendre per acostar els pares a l’agrupament és el disseny i la construcció d’un nou pessebre, que esperen inaugurar el curs vinent.

Comenta aquest article