Societat

El Ball de Bastons presenta el projecte de reintroducció del Ball de Valencians

Per Berta Ruiz

Mònica Matas, Lluís Abella i Eduard Pellicer, ahir, durant la presentació del ball de Valencians

El Ball de Bastons de Cambrils va presentar, ahir en roda de premsa, el projecte de reintroducció del Ball de Valencians, una de les danses més antigues conegudes al municipi. En la presentació d'aquesta iniciativa hi va ser present el regidor d'Esports i Festes –Lluís Abella–, el president del Ball de Bastons de Cambrils –Eduard Pellicer– i Mònica Matas, membre del Ball de Bastons.
Lluís Abella va recordar que, "a partir dels anys noranta, el panorama festiu tradicional cambrilenc va experimentar una important revifalla gràcies a la recuperació d’antics elements així com amb la introducció de nous. En són una bona mostra la reorganització del Ball de bastons, la construcció dels nous gegants, nanos i bestiari, la creació del Ball de diables, i la reintroducció del Ball de la Rosaura", darrerament.

Primeres referències a l'any 1845

Per la seva part, Eduard Pellicer va explicar que aquesta és una proposta de reintroducció per tant, no es pot parlar en termes de recuperació ni de reconstrucció donat que no es coneixen quins eren els trets diferencials del ball de valencians cambrilenc, ni tampoc hi ha cap tipus de documentació sobre la vestimenta ni la música. Tot i això, tal com va apuntar Pellicer, sí hi ha constància que l'any 1845, l'Ajuntament de Cambrils va pagar 120 rals a uns joves per fer aquest ball i també hi ha d'altres referències l'any 1854 o l'any 1904 durant la celebració de la festa de la Puríssima. Per impulsar el projecte, des del Ball de Bastons de Cambrils agafaran els trets característics comuns en aquests balls i també es fixaran en aquells detalls que han arribat a les tradicions més properes geogràficament i temporalment. Cal destacar que els balls de valencians són unes danses que amb aquesta denominació consten documentades a bona part de la península Ibèrica des del segle XVII. La tesi més comunament acceptada, que tampoc té perquè ser la vàlida, postula que aquesta denominació és deguda a l’origen valencià d’aquests balls situant-ne la gènesi en les muixerangues (com la d’Algemesí) que, posteriorment, dansaires d’aquelles contrades van exportar per acabar convertint-se en un gènere coreogràfic. Més acceptada i versemblant és la tesi que diu que els balls de valencians van ser els antecessors dels actuals castells atès que acostumen a acabar amb un aixecament humà. Actualment hi ha grups de ball de valencians a Reus, Tarragona, el Vendrell i Vilanova i la Geltrú.

Disseny de la indumentària

Per la seva part, Mònica Matas va comentar quina serà la indumentària per al ball de valencians. El disseny escollit consta d'un mocador al cap, camisa blanca, mocador estampat creuat al pit, faixa de color blau, mocador lligat a la cintura a sobre de la faixa, faldellí de color blau per damunt del genoll, pantalons negres de calça curta, mitges blanques calades, camalls de color blau amb cascavells, espardenyes de beta blanca i castanyoles. Sobre les músiques van explicar que se n'han fet de noves amb un toc cambrilenc. Eduard Pellicer va manifestar que, "som una entitat viva, per tant, volem un seguici viu i l'objectiu és anar introduint més elements".

Des del Ball de Bastons obren les portes a tothom qui vulgui sumar-se a aquesta iniciativa. El proper dimecres 2 de maig, a les 22 hores, faran una reunió al local d'entitats i, posteriorment començaran a fer-se els assajos. L'objectiu és poder fer l'estrena per a la Festa Major de la Mare de Déu del Camí, però dependrà dels assajos. Si aquesta data no fos possible, s'estrenaria per la Festa Major de la Puríssima.

Comenta aquest article