Sinaugura una exposició de treballs dels alumnes de lInstitut de Cambrils basats en el projecte A los invisibles de la fotògrafa Consuelo Bautista
Un moment de l'acte d'inauguració, el passat divendres a l'Espai El Pati |
El passat divendres a les vuit del vespre, lalcaldessa de Cambrils Mercè Dalmau va inaugurar a lEspai el Pati del Centre Cultural una exposició de treballs realitzats pels alumnes de lInstitut Cambrils a partir del projecte "A los invisibles" de la fotògrafa barcelonina Consuelo Bautista. Els alumnes han reflexionat sobre les cultures de la immigració, incidint en aquells aspectes que ens acosten a la nostra cultura. Diversos seminaris de linstitut Cambrils han participat en aquest projecte amb propostes tan diverses com la confecció dun àlbum de receptes de cuina tradicional, la recollida dinformació sobre la ciència islàmica medieval, la creació darbres genealògics, el recull de relats de companys que han emigrat, entre daltres.
Destaca un treball realitzat a partir dobjectes trobats a la platja portats pel mar. Aquest va ser, precisament, el punt de partida del projecte fotogràfic de Consuelo Bautista (Bogotà, 1957). Aquesta fotògrafa barcelonina, dorigen colombià, va començar a reflexionar sobre els immigrants que arriben pel mar a Europa a partir de les restes dembarcacions i objectes personals que es troben escampades a les platges de Tarifa (Cadis). Motivada per aquestes troballes, lany 2000 Bautista va començar a fotografiar les realitats a una i altra banda de la costa, tant entre Tarifa i Tànger, com entre Tenerife i el Senegal. El resultat del projecte "A los invisibles" es va materialitzar en una publicació en blanc i negre, acompanyada de textos de diversos especialistes, el qual va valer a la seva autora el premi Ciutat de Barcelona dArts Plàstiques el 2007.
Un projecte pedagògic a linstitut Cambrils
El projecte de Bautista es pot inserir en el camp de la fotografia documental, làmbit que practica habitualment lautora, que col·labora amb diversos mitjans de premsa escrita del nostre país. Aquest, però, ha estat un projecte personal, molt ben tramat i una reflexió entorn la immigració africana. Bautista entén que el moviment de les persones és un procés fonamental que "lésser humà porta intrínsicament". Els casos de les persones que arrisquen la seva vida per arribar a les platges espanyoles responen, en la seva major part, a decisions extremes: "No tothom a Europa seria capaç de fer-ho". Bautista va començar a treballar de publicista a Colòmbia i lEquador, però el 1987 es va establir a Barcelona per treballar com a fotoreportera, on ha assolit un reconeixement merescut. "Mai no em vaig sentir una immigrant ni mhi van fer sentir. La cosa va canviar als darrers temps, quan mhi van començar a considerar".
Bautista desitjava que el seu treball pogués ser útil a la societat i provoqués respostes, "que ens obrís el cap a tots". Amb la fotògrafa Laura Tarré, alhora professora a linstitut Mallafrè de Vilanova i la Geltrú, van iniciar una experiència pedagògica similar a la que, enguany, sha experimentat a Cambrils de la mà dÀfrica Guzmán, professora de Filosofia i, també, fotògrafa. Bautista va fer una xerrada col·loqui amb els alumnes el passat 18 dabril. "Molts dells encara no havien nascut quan jo vaig iniciar el projecte. Alguns alumnes simpressionaven per lús del blanc i negre en les fotos!. A més de lexposició, lexperiència es pot seguir al blog A los invisibles". (http://alosinvisibles.blogspot.com.es), que ha obert linstitut.
D'esquerra a dreta: Àfrica Guzmán, Consuelo Bautista i Laura Tarré |