El Molí de les Tres Eres acull una taula rodona sobre els orígens comercials de la Fira
Josep M. Recasens, ahir, al Molí de les Tres Eres |
El president del Centre d'Estudis Cambrilencs, Josep M: Recasens, va ser el protagonista de la taula rodona que portava per títol "Els orígens comercials de la Fira" i que es va celebrar ahir al vespre al Molí de les Tres Eres. Recasens va fer una referència històrica de la Fira de Cambrils, que té els seus antecedents en l'autorització per part del rei Pere I, l'any 1206, de concedir a Cambrils poder fer mercat. Posteriorment, l'any 1322, es va donar l'autorització a la nostra vila de poder fer fira durant quatre dies al voltant de la festivitat de l'Ascensió de manera que el quart dia de fira coincidia amb aquesta diada festiva. Segons va explicar Recasens, la Fira no ha deixat mai de fer-se i es té la constància que al llarg dels segles es feia al carrer del Cardenal Vidal i Barraquer, anomenat avui en dia i de manera popular, el carrer de la Fira. Al segle XIII se suposa que aquest carrer estaria fora les antigues muralles i, més tard, ja es trobaria integrat en el primer eixamplament de la vila.
Recasens va defensar la teoria de que es mantingués la Fira en aquest carrer i no en la Plaça degut a que, segons va dir, la Plaça, fins el segle XVII, era molt més petita del que la coneixem ara. La seva teoria és que un edifici singular tancava la plaça molt amunt i formava un recinte massa petit en comparació al carrer de la Fira. Aquest edifici singular s'hauria enderrocat, possiblement, amb la batalla lliurada a Cambrils en motiu del Setge, l'any 1640, tal com es recull en les cròniques de l'època. La posterior eliminació d'aquest edifici va fer la Plaça molt més gran i Recasens es bassa en aquesta teoria per justificar els dos nivells que ha tingut la Plaça i que són comprovables amb els mateixos edificis del perímetre d'aquest lloc.
Revitalització de la Fira
L'any 1956 la Fira de Cambrils va tocar fons ja que, segons va dir ahir Josep M. Recasens, "aquell any no va venir ni la parada del Juanito". La parada del Juanito era la més popular de la Fira i aquest comerciant arrossegava molts altres paradistes i firaires. L'impuls comercial de la Fira, segons Recasens, es va forjar arran d'aquest fet i de l'empenta que hi van donar tres comerciants: Lluís Murguia, Francisco Cañellas i el mateix Josep M. Recasens. Així doncs, l'any 1957 es va establir una nova fira a la Plaça que sis anys després ja es va haver de traslladar al passeig d'Albert per tal de buscar un espai més gran. Paral·lelament a la part comercial, l'any 1958 la Fira ja va anar incorporant la part festiva amb una programació d'actes paral·lela. També des de l'any 1957 es va incorporar la celebració de l'Homenatge a la Vellesa.