Societat

És una nova pàgina “web” que actualitza les dades cada 10 minuts

Per Èlia Bellmunt

Joan Carles Pallejà mostrant la pàgina inicial de la seva nova web

Els aficionats a la metereologia ja disposen d’una nova pàgina web, la de Meteoclimatic <www.meteoclimatic.com>, que els permet consultar tot tipus de dades actualitzades cada 10 minuts. Aquesta web és una iniciativa de Joan Carles Pallejà, a qui se li va acudir la idea, perquè, en paraules seves: “a mi m’agrada veure quin temps fa aquí i allà; llavors em vaig dir: i si ho poso tot resumit?”. La intenció de la pàgina és facilitar l’accés a les dades més buscades des d’un mateix lloc per tenir-ho tot a mà.

L’atractiu principal de la web és poder consultar en línia les dades de més de 40 estacions meteorològiques. “Se’m va acudir la idea de fer un mapa amb una plantilla unificada perquè amb un cop de vista vegis totes les dades i sàpigues on mirar”. El sistema de plantilles permet homogeneïtzar la visualització de les dades de cada estació. De cada estació es facilita la temperatura actual, la humitat, la pressió i també la temperatura mínima, màxima i mitjana del dia i mes i any en curs. Aquestes darreres dades s’actualitzen automàticament cada 10 o 15 minuts. A més, també hi figura el nom del responsable de l’estació i un enllaç amb la seva web personal.

A la plana incial de Meteoclimatic es fa una presentació de la web i s’explica el projecte. A més, hi ha cada dia una fotografia diferent sobre meteorologia o paisatges. Des de la web es dóna accés a les previsions, mapes bàsics i models de previsió d’arreu del món. També es pot accedir a les dades de l’Instituto Nacional de Meteorología (INM). En la secció “Seguimiento” es pot consultar el radar de l’INM i del Meteocat, que s’actualitzen cada cinc minuts. En la secció “Meteo” s’ofereix un curs bàsic de meteorologia i taules de conversió automàtiques. En la secció “Modelo” hi ha les previsions dels satèl·lits cada sis hores. La web compta amb l’assessorament d’un home del temps que ofereix una previsió de Catalunya i un apartat de fòrum.

Malgrat que la idea de la web va ser de Joan Carles Pallejà, Crispín Parra de Tarragona i Miquel Tost de Roda de Barà han estat els que li han facilitat el contacte amb d’altres aficionats que també tenen estacions. El contingut de la pàgina i la seva gestió és a càrrec dels tres; “jo tot sol no ho puc portar tot”, aclareix Joan Carles. Les estacions que es poden consultar en aquesta nova web són semiprofessionals no homologades, però amb una alta precisió. La intenció dels creadors de la web és que sigui tan completa com sigui possible, anar englobant estacions i que es converteixi en una web de referència. Per al funcionament de la web, Joan Carles ha contractat un altre servidor perquè preveu una allau de visites. Aquestes previsions les fan en base a les visites que ha rebut la web de Meteocambrils <www.meteoclimatic.com>, que també gestiona Joan Carles i que va posar en funcionament l’1 de gener de 2004. De llavors ençà ha rebut 10.000 visites per la pàgina d’entrada i 225.000 consultes o càrregues de pàgina.

Comenta aquest article