Cultura

Roger Mas i la Cobla Sant Jordi, una proposta musical a cavall entre la música d'autor i la tradició

Per Lluís Rovira i Barenys

Roger Mas amb components de la Cobla Sant Jordi

El cantautor solsoní Roger Mas, acompanyat per la Cobla Sant Jordi actuarà, aquest proper dissabte 4 d'agost, al parc del Pinaret, en el marc del 38è Festival de Música de Cambrils. La gira que en aquests moments fa Roger Mas amb la Cobla Sant Jordi va tenir un preàmbul el mes d'abril de l'any passat amb una prèvia al Palau de la Música. A la tardor ja es va fer el primer concert de prova, a Manresa, i a finals de l'any passat es gravava el disc, a Solsona. Amb el disc acabat i el projecte a punt, la gira pròpiament dita va començar aquest passat mes d'abril i durant la resta de l'any es concentrarà en els escenaris dels Països Catalans. Posteriorment la gira es desplaçarà a escenaris de la resta de l'estat. Roger Mas, que la setmana passada va estar a la seu de la Revista Cambrils, va valorar de manera molt positiva el que porten fet fins ara, "de moment estem molt contents. És un espectacle molt complex, amb quinze músics a l'escenari, que no es pot fer a qualsevol lloc". Cal dir que aquesta serà la segona vegada que Roger Mas actua a Cambrils. L'anterior va ser l'11 de setembre de 2011 al parc del Pescador, dins dels actes de la Diada Nacional.

"El que jo faig és que a partir de la tradició, creo una cosa més o menys nova"

El repertori que ofereixen Roger Mas i la cobla Sant Jordi consta de 18 cançons i tal com explica el cantautor solsoní, es pot dividir en tres terços, "una part són cançons meves antigues. Són cançons que corresponen als meus set discos anteriors i que algunes d'elles les he arranjat per a cobla. Un altre terç és material inèdit fet per a l'ocasió com és La sardana del Rei, El testament d'Amèlia, Si el mar tingués baranes,... . L'altre terç és el que em diverteix més ja que he fet versions de grans cançons de les tradicions veïnes com ara la italiana, la francesa,...". Roger Mas ha volgut fer aquest projecte acompanyat per una cobla donat que la música de cobla l'ha viscut des de molt petit, "el folklore solsoní és molt potent i quan ets petit és una cosa molt viva. A més, el meu avi era músic de cobla i d'orquestra. La meva proposta és una proposta de cançó d'autor i feia molt de temps que la volia fer acompanyat per una cobla i fer-ho amb la Cobla Sant Jordi, per mi, ha estat molt interessant perquè a banda que són grans persones, musicalment són gent amb molt de talent. La cobla té aquesta cosa, lo salvatge i lo cultivat. Ells dominen a la perfecció aquesta cosa que no és un cavall salvatge ni un pura sang domesticat; és un cavall que a estones el domestiquen una mica i a estones es desboca".
Roger Mas puntualitza que la seva intenció no és recuperar la cobla, "el que jo faig és que a partir de la tradició, creo una cosa més o menys nova".
Cal dir que un dels components de la Cobla Sant Jordi és el reusenc Carles Herruz, professor de trompeta de l'Escola Municipal de Música de Cambrils.

"La situació de la música és bona, només faria falta que es normalitzés la situació del país"

El panorama musical català viu, des de fa un temps, un esclat de cantants i grups que abasten tot tipus de gèneres musicals. Després de la Nova Cançó, en plena efervescència a finals dels 60 i a la dècada dels 70, i l'esclat del rock català a la dècada dels 90, ara es viu un moment que Roger Mas qualifica de més interessant, "un moment en què s'ha produït una comunió amb el públic, aquests darrers anys. Al llarg d'aquesta última dècada hi ha hagut una efervescència creativa d'una autenticitat inaudita. Crec que hauríem de tornar enrere, fins els anys 70, per trobar una efervescència creativa com la que hi ha hagut en els darrers deu anys, on hi ha hagut propostes marcades per l'autenticitat i per la no imitació de patrons". Mas conclou dient que "la situació de la música és bona, només faria falta que es normalitzés la situació del país".





Comenta aquest article