Informació general

L'Institut Català d'Ornitologia fa un anellatge de gavines capnegres a la platja de Cambrils

Per Lluís Rovira i Barenys



La captura de les gavines capnegres es va fer amb una xarxa impulsada per un dispositiu d'aire comprimit
Un grup de voluntaris de l'Institut Català d'Ornitologia van fer un anellatge de gavines capnegres a Cambrils el passat divendres per la tarda. El lloc triat per a la captura de les gavines va ser un tram de la platja del costat de la desembocadura del barranc de la Mare de Déu del Camí. En la zona elegida es va col·locar un dispositiu consistent en un artefacte accionat a distància que a través d'un sistema d'aire comprimit desplega una xarxa que captura les aus que hi ha en una zona concreta.

A quarts de quatre de la tarda es va iniciar la col·locació de l'aparell. Llavors només feia falta que fessin cap les gavines, cosa que es va produir una hora i mitja més tard, després que les barques d'arrossegament ja haguessin entrat a port amb l'habitual estol de gavines al darrere. Després d'uns intents infructuosos de posar en marxa el dispositiu trampa, es va aconseguir que funcionés i capturés 18 gavines capnegres dins la seva xarxa.

Les gavines es van engaviar momentàniament; una a una, es van mesurar, es van pesar i se'ls va col·locar les anelles. D'anelles se'n van col·locar dues, una de metàl·lica en una pota i una de plàstic de color blau i amb una numeració visible a través d'un telescopi, a l'altra. Per la coloració i el número, els aficionats a l'ornitologia poden consultar en una adreça d'Internet a quin lloc del món s'han anellat. Un cop fets tots aquests tràmits, les gavines es van aviar.

La colònia de gavines més gran del món

Albert Cama, membre de l'Institut Català d'Ornitologia, assegurava que en aquesta època de l'any a Cambrils hi ha la població de gavines capnegres més important del món. Una població que s'estima en uns 40.000 exemplars d'aquesta espècie. L'anellatge, doncs, permetrà estudiar els moviments i les migracions d'aquestes gavines. D'aquí a un mes, aproximadament, aquestes aus marxaran cap a altres zones europees i, sembla ser, que la nostra zona és el punt de reunió per tal d'iniciar la migració, a més de ser el lloc on passen part de l'hivern. A Cambrils no hi nidifiquen, això ho fan a zones del Mediterrani oriental com ara Grècia. Els hàbits alimentaris d'aquesta espècie, segons va explicar Albert Cama, consisteixen en menjar els peixos que llencen les barques d'arrossegament. Cap al vespre van cap a l'interior i mengen, sobretot, olives.

Aquest anellatge ha comptat amb la col·laboració del Departament de Medi Ambient de l'Ajuntament de Cambrils, que ha subvencionat econòmicament aquesta iniciativa. Aquesta és la primera vegada que es fa un anellatge d'aus a Cambrils.

De cara a l'any vinent és molt probable que Cambrils aculli un congrés europeu sobre la gavina, una qüestió que a hores d'ara s'està estudiant, de manera conjunta, entre la Regidoria de Medi Ambient i l'Institut Català d'Ornitologia.

Comenta aquest article