Nit del Foc de Cambrils, vint anys d'una festa absolutament popular
Encesa de carretilles en la Nit del Foc de l'any passat |
Demà dissabte, 1 de setembre, el Barri Antic de Cambrils tornarà a ser l'escenari d'una edició més de la Nit del Foc de Cambrils. La festa s'ha anat configurant durant els seus vint anys d'existència i arriba a la seva 21a edició amb una programació consolidada i que atrau moltíssima participació pel seu caràcter popular, divers i espectacular.
Organitzada per la Colla gegantera Tota l'Endenga i pel departament de festes de l'Ajuntament de Cambrils, són molts els col·laboradors que han sumat i sumen esforços en l'organització i és interessant veure la seva evolució i els moments més destacats d'aquesta festa local.
Primera edició lligada a la Trobada de gegants
El naixement de la Nit del Foc es produeix dins de la programació de la primera Trobada de Gegants de Cambrils, l'11 de setembre de 1992. L'encara incipient colla gegantera Tota l'Endenga, de la mà, especialment, de dues persones que van liderar aquell primer any de vida i l'organització de la trobada, el Lleonard Vernet i el Marcel Rúbio, va organitzar una ambiciosa jornada a Cambrils protagonitzada per gegants de diferents indrets de Catalunya. Com algunes colles es quedaven a dormir es va pensar organitzar un acte com a final de festa de la trobada gegantera. Un correfoc i un concert folk van ser els protagonistes d'aquella edició inicial de la Nit del Foc.
Una festa amb personalitat pròpia
La Nit del Foc va tenir molt bona acceptació, segurament per ser una festa a finals de l'activitat estival, oberta a tothom i per fer-se als carrers emblemàtics del barri antic. La segona edició ja es va desvincular de la trobada de gegants que passava a tenir caràcter biennal, mentre que la Nit del Foc se celebrava cada any al voltant de la festa major i la diada nacional.
Les primeres edicions
L'edició de 1993 va comptar amb la incorporació d'un personatge que precedia l'inici del correfoc, amb una mínima escenificació el "Carallot" amb la seva actuació marcava l'inici de la Nit del Foc, que tenia el punt culminant i final en l'encesa final de totes les colles i d'una potent traca a la plaça de la Vila, al cor del barri antic. Els balls folks van protagonitzar les quatre primeres edicions de la Nit del Foc i com a peculiaritat, l'edició de 1993, es va celebrar fora dels actes de la festa major, concretament un 21 d'agost, però ràpidament es va reconsiderar aquella opció i es va tornar a celebrar al voltant del 8 i l'11 de setembre. En l'edició que va coincidir amb la trobada de gegants, el 1994, la Nit del Foc es va organitzar com a preludi de la Trobada de Gegants, el dia 10 de setembre.
Aigua, xanquers i adéu als balls folk
Durant el correfoc de les primeres edicions era habitual la presència d'una cuba d'aigua que mullava en alguns punts del recorregut als participants i també els veïns que tiraven ferrades d'aigua des dels balcons de les cases. Per motius de seguretat es va haver de revertir aquella peculiaritat i demanar explícitament als veïns que no llencessin aigua al correfoc. La Nit del Foc va intentar omplir els buits que hi havia entre el correfoc i el concert i durant les edicions al voltant de l'any 1995 es van contractar xanquers i grups d'animació per no parar l'activitat a la plaça entre la traca i el ball. Els balls folks es van acabar l'any 1996, quan es va decidir buscar un ambient diferent i van actuar "La Xaranga Revoltosa" i "Inspector Tuppence". Aquesta fórmula de concert amb dos grups desenfadats i amb bons directes s'ha mantingut fins a l'actualitat.
Espectacles teatrals amb foc
Els primers intents d'espectacles teatralitzats i amb presència d'elements de foc van començar amb certa importància en l'edició de 1999, quan es va traslladar l'inici del correfoc a la plaça del Setge, mentre que fins aleshores començava i acabava a la plaça de la Vila. Es va incorporar la participació dels gegants i es va vincular als fets del Setge de Cambrils de 1640. La conjuminació de foc, història, text i música, a més d'un espai obert enorme com la plaça del Setge, no va fer reeixir aquella aposta, però va marcar la importància dels espectacles pirotècnics en la Nit del Foc. Es va donar importància a l'inici i al final del correfoc, i en la 10a edició, la suma de l'espectacle inicial a càrrec dels dimonis Correcassoles de Potries amb l'espectacle final fet pels dimonis de Massalfassar, va donar uns resultats espectaculars de cara a la vistositat de la festa. De la participació dels gegants n'ha perviscut la figura del Marquès de los Vélez, acompanyada posteriorment pel Cabo Quiñones, els gegants més grotescos del grup dels gegants del setge.
Correfoc infantil i espectacle final a la plaça del Setge
L'any 2001 es va pensar en la pedrera dels correfocs, i a la tarda es va realitzar la primera actuació d'una colla infantil a la Nit del Foc, que a més ensenyava als més petits com funciona una actuació amb elements de foc. La participació de colles infantils es va anar repetint i l'any 2005 es va realitzar el primer correfoc infantil pels carrers al voltant de la plaça de la Vila.
Un fet desvinculat de la festa va fer que l'espectacle pirotècnic destacat de la Nit del Foc es celebrés al final del correfoc i a la plaça del Setge. Les obres de l'any 2003 que es realitzaven a la plaça de la Vila van provocar que l'espectacle final i el concert no es poguessin fer en aquell indret. Un espectacle final espectacular, amb les muralles com a teló de fons i realitzat pels diables de Montornés i els dimonis de Massalfassar, van fer que a partir d'aquell moment es programés un espectacle pirotècnic final, realitzat per una pirotècnia o un grup extern a l'organització i a la plaça del Setge, on el públic podia veure perfectament l'espectacle. El concert es va traslladar al parc del Pinaret, aquells anys encara sense el seu aspecte actual, però que oferia un espai amb més capacitat que la plaça de la Vila.
Grups que han actuat al concert de la Nit del Foc
Des de l'actuació dels grups de ball folk fins als grups que actuaran en la 21a edició han passat moltíssimes formacions per l'escenari de la Nit del Foc, de les que destaca l'actuació multitudinària de Lax'n'busto l'any 2006, en motiu de la 15a edició.
Any 1992: Clau de lluna
Any 1993: Primera nota
Any 1994: Cobla del Camp
Any 1995: Clau de lluna
Any 1996: La Xaranga Revoltosa / Inspector Tuppence
Any 1997: Gozategui / Puppet Show / Els penjats
Any 1998: Berzas / Thorpe Brass
Any 1999: Malditos roedores / Dr. Explosión
Any 2000: The Blues Brothers Show / La Padrina
Any 2001: El Frenillo de Gauguin / Azucarillo Kings
Any 2002: Los Sencillos / Mr. Face & la Comissió
Any 2003: Lucumalunch / Sidonie
Any 2004: Gertrudis / Orquestra Alternativa
Any 2005: Fundación Tony Manero / Los fulanos
Any 2006: Lax'n'busto
Any 2007: Ayvalà / K-Melot
Any 2008: La Banda Puig / El Sindicato del Riff
Any 2009: La Carrau / la Fundación No Hay Manera
Any 2010: 7 de rock / Enviu
Any 2011: Se Atormenta una Vecina / la Banda del Coche Rojo
Demà, un nou episodi
Demà, dissabte 1 de setembre, la Nit del Foc arriba a la seva 21a edició, amb una festa que s'ha anat modelant fins arribar a l'estructura que té actualment i que demà podrem viure i veure: correfoc infantil a la tarda, correfoc amb inici a la plaça de la Vila i final a la plaça del Setge, espectacle pirotècnic a la mateixa plaça i concert fins a la matinada al Parc del Pinaret.