Societat

Vuit cambrilenques mostren les seves receptes casolanes als alumnes de l'Escola d'Hoteleria dins d'un projecte d'intercanvi generacional

Per Berta Ruiz

Ahir a la tarda, a les instal·lacions de l'escola, les dones van ensenyar les seves receptes als alumnes

Una dotzena d’alumnes de segon i de tercer cicle de Cuina i Serveis de l’Escola d’Hoteleria i Turisme de Cambrils, juntament amb un grup de dones van protagonitzar, ahir, la primera sessió d’una nova iniciativa d’intercanvi culinari entre gent gran de Cambrils i els joves del centre. Es tracta del programa “Deixant Empremtes”, impulsat des de la mateixa escola, amb la col·laboració del departament de Benestar Social de l’Ajuntament de Cambrils.

Segons va explicar el director de l’Escola d’Hoteleria i Turisme –Jordi Jardí– a Revista Cambrils Diari Digital, “la idea surt a partir d’un programa promogut des de la Generalitat de Catalunya a través del qual, els professors han de treballar diferents àmbits educatius. El professor Jorge Gómez va pensar en crear un projecte d’intercanvi entre els alumnes i gent gran per recuperar aquelles receptes que, d’alguna manera s’estan perdent. A partir d’aquí, es va contactar amb les associacions de dones, amb els diferents casals de la gent gran i amb el mateix departament de Benestar Social, i es va posar en marxa tot l’entramat”. Segons Jardí, “amb aquesta iniciativa guanyem que aquestes receptes no caiguin en desús i per altra banda, ens interessa reforçar aquest tipus de relacions entre gent gran i els nostres alumnes”.

Vuit dones cuinen vuit receptes casolanes

En la trobada d’ahir a la tarda, a les instal·lacions del centre, les dones participants en aquesta iniciativa van cuinar, juntament amb el suport dels alumnes, les seves receptes casolanes. Elles van exercir de professores i els alumnes, d’ajudants de cuiner. Van preparar els productes, els estris i van elaborar els diferents plats. Cal destacar que, l’escola va rebre una vintena de receptes, però finalment es van seleccionar vuit: conill farcit de formatge de Cabrales, croquetes de pernil, coca de pinyons, paella d’arròs amb cigrons, salsa d’espàrrecs, gaspatxo manxec, entre d’altres.

La regidora de Benestar Social –Lluïsa Rom–, present ahir en aquesta primera sessió, va comentar que, “aquest és un projecte d’intercanvi generacional a nivell gastronòmic. En aquesta primera jornada, elles ensenyen les seves receptes i al mes de novembre hi haurà una segona jornada, on els alumnes els explicaran una recepta de xarcuteria. L’objectiu de tot plegat és recuperar aquestes receptes de la cuina tradicional, treballar-les junts i que no es perdi. Volem fomentar aquest intercanvi entre generacions, afavorir les relacions i aquesta veu de l’experiència que els joves han de tenir en compte”.
Aquesta és la primera vegada que es posa en marxa aquest projecte –a càrrec dels professors de l’escola Jorge Goméz, Jordi Jardí i Gerard Cros– i des del centre, esperen que tingui continuïtat. Segons va afirmar Jardí, “volem que tingui repercussió, aquest és un primer programa pilot i creiem que de cara a la formació de l’alumne és molt enriquidor”.

Comenta aquest article