Societat

"Cambrils, parada i fonda" tracta la transformació històrica del sector de la restauració i de l'allotjament amb l'arribada dels primers "forasters"

Per Berta Ruiz

Un moment de la taula rodona, ahir al vespre al Centre Cultural. D'esquerra a dreta: Josep Pedrell, Cèlia Massagué, Josep M. Colom i Montserrat Flores

Dins del cicle sobre “L’arribada del turisme a Cambrils (1950-1962)”, ahir al vespre al Centre Cultural, es va organitzar una taula rodona amb testimonis sota el títol “Cambrils, parada i fonda”. En aquesta ocasió, es va parlar sobre el sector de la restauració i de l’allotjament en els primers anys de l’arribada del turisme a Cambrils. Ahir, es va comptar amb la participació de Josep Pedrell Font de Cal Gatell, Cèlia Massagué Riambau i Josep M. Colom Feliu de la Fonda El Camí.

Els cambrilencs van haver d’adaptar-se a les necessitats d’aquells turistes que visitaven Cambrils, que tenien “uns costums estranys” i que demanaven allotjament per passar-hi uns dies

La taula rodona va ser moderada per l’arxivera municipal –Montserrat Flores– qui va fer un breu repàs sobre el moment històric que va viure Cambrils amb l’arribada dels primers forasters. De fet, tal com va apuntar, l’esclat del turisme va portar molts canvis al municipi. Si l’any 1950, a Cambrils hi havia una fonda, un restaurant i sis cafès, l’any 1962 ja s’havien multiplicat els bars i restaurants, s’havien construït dos hotels, ja hi havia cinc càmpings i una residència per allotjar-se. Durant aquell període van obrir-se molts establiments i d’altres es van anar adaptant a l’arribada de turistes. Flores va anomenar-ne alguns d’històrics com el Cafè Gatell, la Fonda Parreu, el restaurant Rovira –obert l’any 1951– o el restaurant Miramar i d’altres que van començar a sorgir als anys 60 com la Fonda Montserrat o la Fonda El Camí que, enguany compleix el seu 50 aniversari. També va citar el primer càmping, el Càmping Canyelles, que es va posar en funcionament cap a l’any 1957-1958 i que va ser un dels primers de l’Estat espanyol. Alguns dels primers hotels, a principis de la dècada dels 60, van ser el Port Hotel i l’Hotel Tropicana. Tal com va explicar Montserrat Flores, els cambrilencs van haver d’adaptar-se a les necessitats d’aquells turistes que visitaven Cambrils, que tenien “uns costums estranys” i que demanaven allotjament per passar-hi uns dies. Va ser aleshores que van començar a sorgir una gran diversificació d’allotjaments, ja que molta gent del poble llogava habitacions o tot el seu habitatge, durant el període estival.

El Cafè Gatell es va posar en marxa com a bar amb servei de menjars i, compaginant també algun servei de barberia, cap a l'any 1912. Josep Pedrell: "L'avi era molt treballador i tenia molt bon paladar"

Josep Pedrell de Cal Gatell va explicar els inicis del negoci familiar. Pedrell va explicar que el seu avi era barber, però que va decidir-se a obrir un establiment: “l’avi era molt treballador i tenia molt bon paladar. Feia uns suquets de peix i unes paelles molt bones i, amb el guiso del romesco, va adaptar aquells ingredients per fer una salsa per acompanyar el peix i el marisc a la taula. Va ser el primer que ho va fer a Catalunya. Cap a l’any 1912 va començar a fer menjars i a tenir clientela”. Així doncs, el Cafè Gatell es va posar en marxa com a bar amb servei de menjars i, compaginant també algun servei de barberia. Amb els anys, l’establiment va oferir un servei de restaurant i de fonda, oferint les habitacions que hi havia al pis de dalt. Durant la postguerra, tal com va explicar Josep Pedrell, el seu avi va deixar el negoci als seus fills, concretament a “l’oncle Josep Font i a la tieta Eugènia Font, que van seguir amb el negoci, juntament amb l’ajuda de l’avi i de l’àvia”. De fet, l’àvia –Rosa Massagué–, tal com va intervenir Cèlia Massagué durant la xerrada, era una dona molt coneguda a la platja, perquè feia de tot. “El dia de santa Rosa feia una xocolatada per a tots els mariners vells de la platja, feia cafès, feia de llevadora en els parts, ajudava a vestir els difunts, feia d’infermera quan algú estava malalt, feia de tot i li deien “Rosa, la barbera”, perquè era la dona del barber. L’any 1940, quan es va morir, hi va haver molt dol a la platja”.
Uns anys després, cap al 1955, la història del restaurant Gatell té un punt d’inflexió, ja que el negoci es parteix en dos: el restaurant Casa Gatell i el restaurant Can Gatell, propietat de Rodolfo Font. “Els pares es van quedar amb el resturant i els oncles es van quedar amb el cafè, que també van fer com a restaurant i cadascú tenia la seva clientela”, va dir Pedrell. Anys més tard s'obriria el tercer restaurant dels "Gatell" el restaurant Eugènia, també a primera línia de port, propietat del mateix Josep Pedrell.

Cèlia Massagué:
"Les primeres patates xips embossades que es van vendre a Cambrils les vaig portar jo i això va anar molt bé als bars i als restaurants"

Per la seva part, Cèlia Massagué –parenta del mateix Josep Pedrell– també va explicar la seva experiència durant la seva joventut, en aquells primers anys de l’arribada del turisme. Massagué va dir que, “en aquells temps, la primera feina del jovent era anar al tros a collir bajoques, a collir olives o a collir avellanes, mentre que a l’hivern anàvem a cosir i els diumenges, baixava una estona a ajudar al restaurant. Aquells anys es van anar obrint molts negocis. Jo vaig tenir un negoci d’autovenda de xuxes i anava per les botigues i també proveïa els restaurants de productes”. En aquest punt, Massagué va apuntar simpàticament que: “les primeres patates xips embossades que es van vendre a Cambrils les vaig portar jo i això va anar molt bé als bars i als restaurants, perquè fins aleshores les havien de posar en grapats. Aleshores, a Cambrils no hi havia res, només sol a la platja i bajoques i avellanes!”, va afegir acompanyada de les rialles dels assistents.

Cèlia Massagué:
"Nosaltres vivíem al magatzem i als turistes els hi deixàvem la casa parada i ells hi feien la seva, s’hi feien el menjar i tot. Aleshores els hi cobràvem unes 10.000 pessetes per cada mes"

Cèlia Massagué també va explicar que a casa seva acollien a turistes durant l’estiu. “Venien al restaurant i demanaven allotjament, però aleshores no hi havia res, ni agències de col·locació ni res. Va ser una cosa molt casolana, però la gent s’hi sentia molt bé a casa”, va dir. Casa seva estava situada al carrer de Ramon Berenguer IV, al barri de l’Eixample, després que la família s’hi traslladés procedent d’una casa situada al carrer de les Parres, a la Vila. “Els primers que van venir van ser uns maños, que van venir uns dos o tres anys i s’hi estaven un mes. Nosaltres vivíem al magatzem i als turistes els hi deixàvem la casa parada i ells hi feien la seva, s’hi feien el menjar i tot. Aleshores els hi cobràvem unes 10.000 pessetes per cada mes. A casa, vam estar llogant durant uns 10 anys”, explicava, ahir, Cèlia Massagué. En aquest punt, Massagué recordava com era Cambrils en aquells anys, “un poble sense semàfors i la canalla podia anar en bicicleta pel carrer sense cap perill. Quan vèiem els xiquets en bicicleta, sempre dèiem, ja estan aquí els xiquet barcelonins”. Un altre tipus d’allotjament, segons va apuntar la Cèlia, era que molta gent llogava habitacions pels familiars dels novicis que estudiaven als “hermanos” de La Salle.

Josep M. Colom (Fonda El Camí): “Els alemanys o ens deixaven dormir a la nit, bevien molt i com que en aquella època les reserves es feien per carta, quan vèiem que la carta era d’un alemany les llançàvem a la brossa, perquè amb francesos i espanyols ja omplíem!”

Per la seva part, Josep M. Colom de la Fonda El Camí va explicar que a casa seva eren pagesos, però que, “amb tanta canalla –sis germans–, els pares van pensar que havien de muntar algun negoci. Van pensar en posar una granja o bé una fonda, però van decidir-se per la fonda, perquè a la granja hi havia fems i era més brut!”. Durant els primers anys, la Fonda El Camí tenia poques habitacions, però segons va comentar Colom, “treballàvem molt i molt bé, tot i que molta gent encara s’allotjava a cases particulars. Els primers turistes eren francesos i alemanys”. En aquest punt, Cèlia Massagué va intervenir per dir que: “els alemanys quan arribaven dein: Cambrils, grandes fiestas!!”. A això, Colom va afegir que a casa seva van patir la disbauxa, el descontrol i la “mala fama” dels turistes alemanys: “no ens deixaven dormir a la nit, bevien molt i com que en aquella època les reserves es feien per carta, quan vèiem que la carta era d’un alemany les llançàvem a la brossa, perquè amb francesos i espanyols ja omplíem!”. Josep M. Colom també va comentar que la fonda estava situada on la família tenia la casa, ja que la parcel·la era molt àmplia i disposaven d’un bon pati que donava molta ombra i que, els turistes ocupaven en la terrassa exterior que hi havia. A banda de turistes, Colom també va dir molts camioners i viatjants eren clients de la fonda, aprofitant la proximitat de la carretera. Durant l’hivern i, especialment en les dècades de 1960-1970 i fins i tot els 80, tenien molts treballadors que van arribar a Cambrils en l’anomenat boom de la construcció.

Comenta aquest article