Tema del mes

Tràgic aiguat

Per Lluís Rovira i Barenys

El rescat del cotxe del barranc del Regueral no es va poder fer fins a la tarda del dia 7 i va caler una potent grua per fer-ho. A la foto es veu el cotxe acabat d’extreure del barranc
La matinada del passat 7 de setembre Cambrils va viure una situació d’excepció. Un fort aiguat va descarregar amb fúria sobre Cambrils i va deixar anar més de 190 litres per metre quadrat durant quatre hores. La pluja, a més, va anar acompanyada per forts cops de vent que donaven una sensació, en determinats moments, de cicló tropical. La forta tromba d’aigua va provocar importants danys a la població. Però, sens dubte, la conseqüència més tràgica de totes va ser la de les tres víctimes mortals.

Barranc del Regueral

El sinistre mortal va tenir lloc al gual del camí de Vilafortuny amb el barranc del Regueral. Un cotxe, un Volvo V-70 matrícula d’Andorra, en el qual viatjaven quatre persones va ser arrossegat per la forta rierada quan passava per aquest punt del camí. Dels quatre ocupants del vehicle només es va poder salvar el jove de 14 anys Guillem Casal Artigues. El jove es va poder salvar aferrant-se a les canyes de la vora del barranc i va poder anar fins a les cases més properes, a la urbanització Molí de la Torre, a demanar socors. Els altres tres ocupants van ser engolits per les aigües. Les víctimes eren Enric Salvadó Fuentes, de 49 anys i traumatòleg a l’hospital Nostra Senyora de Meritxell d’Andorra; la seva esposa Maribel Artigues Llanes, de 44 anys i infermera del mateix hospital, i Josep Ramon Artigues Llanes, de 41 anys d’edat i germà de la dona. Els dos primers eren els pares del jove. Tots ells vivien a Ordino, tot i que eren nascuts a Tàrrega. A Cambrils tenien una segona residència a la urbanització Molí de la Torre.

La consellera d’Interior –Montserrat Tura–, amb l’alcalde –Robert Benaiges– i el delegat del govern de la Generalitat a Tarragona –Xavier Sabaté–, a l’Ajuntament
Per les descripcions donades pel jove es va suposar en un primer moment que el fatal accident s’havia produït a la veïna riera de Maspujols. No va ser fins a primera hora del matí del dia 7 de setembre que es va trobar el cotxe, mig colgat a la llera del barranc del Regueral a uns 300 metres aigües avall del lloc on va ser arrossegat, però sense cap rastre de les tres persones desaparegudes. Immediatament es van posar en marxa els dispositius intensius de recerca dels desapareguts amb la intervenció de diferents cossos de la Guàrdia Civil, dels bombers, de la Policia local i de la Creu Roja. Es va fer un rastreig a fons del barranc del Regueral amb la col·laboració de gossos ensinistrats i amb patrulles d’especialistes.

També es va fer un escorcoll a fons de la desembocadura del barranc. La recerca també es va fer per mar, amb les embarcacions de Salvament Marítim i de la Creu Roja local, i per aire, amb helicòpters de la Guàrdia Civil. L’operació de recerca es va perllongar uns quants dies. La consellera d’Interior, Montserrat Tura, va ser a Cambrils el mateix dia 7 de setembre per reunir-se amb l’alcalde i interessar-se per la situació viscuda a la nostra població. En una roda de premsa celebrada posteriorment, l’alcalde va anunciar la suspensió dels actes de la Festa Major durant dos dies. La consellera també va aprofitar l’estada a Cambrils per anar al lloc del sinistre. Val a dir que des que a mig matí es va conèixer públicament la desaparició de les tres persones es va produir un espectacular desplegament de mitjans de comunicació a Cambrils.

Apareix el primer cos

Rastreig per mar dels tres desapareguts a la desembocadura del barranc del Regueral, a mig matí del mateix dia 7 de setembre
El 8 de setembre es va trobar el cos d’Enric Salvadó a la punta del Fangar, al delta de l’Ebre. Va ser un treballador d’una explotació pesquera qui el va veure. El cos va ser rescatat i desembarcat al port de l’Ampolla i d’aquí, traslladat al tanatori de Tortosa. Amb la recuperació del cos d’un dels desapareguts a tants quilòmetres de Cambrils es va ampliar el radi de recerca fins a la costa de Benicarló. Però no va ser fins quatre dies més tard, el 12 de setembre, que es va localitzar el segon dels cossos. En aquest cas era el de Maribel Artigas Llanes que va ser trobada en un punt del litoral costaner de l’Ametlla de Mar conegut com a punta de l’Àliga. En aquest cas la proximitat d’un penya-segat va dificultar el rescat del cos, que, posteriorment, va ser portat al tanatori de Tortosa. El tercer dels desapareguts, a finals de setembre, encara no havia estat trobat.

Comenta aquest article