Cultura

Marina Subirats presenta el llibre "Barcelona: de la necessitat a la llibertat. Les classes socials al tombant del segle XXI"

Per Berta Ruiz

Un moment de la presentació del llibre de Marina Subirats, acompanyada de Salvador Matas, el passat divendres al Centre Cultural

El passat divendres al vespre, al Centre Cultural, va tenir lloc la presentació del llibre “Barcelona: de la necessitat a la llibertat. Les classes socials al tombant del segle XXI”, de la sociòloga i catedràtica emèrita de la UAB Marina Subirats. L’acte, que estava emmarcat dins de la programació d’activitats per aquest primer trimestre de l’Ateneu Roig Cambrils, va ser presentat per Salvador Matas.

Dades de l'Enquesta Metropolitana d'entre 1985 i 2006

Marina Subirats, que va ser regidora d’Educació de l’Ajuntament de Barcelona i directora del Instituto de la Mujer, analitza quines classes socials podem trobar a Catalunya. Per fer-ho, pren les dades que se n’extreuen de l’Enquesta Metropolitana, –encarregada i tutelada per les institucions públiques–, la qual va tenir cinc edicions, que es van fer entre els anys 1985-86, 1990, 1995, 2000 i 2006. A través seu, s’han obtingut una sèrie de dades que cobreixen vint anys que han estat cabdals en el desenvolupament territorial i social de la Barcelona metropolitana. Tal com va explicar Subirats, en aspectes globals, durant aquell període van decréixer les desigualtats socials, tot i que mai es va arribar a la igualtat. De fet, es va produir un espectacular creixement del nombre d’estudiants, així com dels títols universitaris. En dones va créixer un 970%, mentre que en homes ho va fer en un 430%. “Són anys de creixement de la societat del consum, de canvis en el paper de la dona i de canvis en les formes de família”, va comentar Subirats. Quant a la lluita de classes, l’autora va explicar que existeix una confrontació que ja no és èpica ni de conflicte sagnant, sinó que està “canalitzada” i “soterrada”. Un exemple d’això són els convenis laborals, entre empresaris i treballadors o, en l’àmbit d’educació, entre escola pública i escola concertada-privada, és a dir, entre classe popular-treballadora i classe mitjana-alta. “Cada classe lluita per tenir més recursos i és el transfons de la lluita de classes”, va afegir.

Diferents classes socials

Amb les dades estadístiques a la mà, segons va explicar Subirats, s’estableix l’existència d’una classe alta, que és tant petita que gairebé és imperceptible als estudis, ja que se situa a l’entorn d’un 1%, tant a l’àrea metropolitana de Barcelona com a Catalunya. La tendència, segons Subirats, és que cada vegada es concentri més capital en menys gent, una minoria que s’allunya de la gran població. Per altra banda, la classe mitjana entre 1985 i 2006 presenta poques diferències, situant-se en un 41% a l’àrea metropolitana de Barcelona i en un 40,4% a Catalunya. Finalment, la classe treballadora a l’àrea metropolitana de Barcelona representa un 59%, mentre que a Catalunya se situa en un 59,6%.

Comenta aquest article