Informació general

L'únic taller artesanal de palmes del municipi treballa aquests dies a ple rendiment

Per Judit Pinazo



15 dones elaboren les palmes de manera artesanal al taller de la família Nat Olivé
El taller artesanal de palmes de la família Nat Olivé treballa aquests dies a ple rendiment. El taller situat al carrer de Rovira, al Barri Antic, és actualment l'únic del municipi on s'elaboren palmes de manera artesanal.

L'elaboració de palmes és una tasca molt entretinguda i que requereix un gran coneixement de la tècnica. Actualment són poques les persones que saben fer-ne i és una tradició poc arrelada entre els joves. Segons afirmava la propietària del taller, Maria Teresa Nat, "d'aquí a pocs anys es perdrà la tradició. Les noies joves treballen i no tenen temps per aprendre a fer palmes. Jo només tinc un xiquet i el dia que jo plegui no ho seguirà ningú".

Tot i la poca tradició entre els joves per elaborar palmes, el consum d'aquest producte el Diumenge de Rams no disminueix. En dues setmanes s'elaboren un total de 400 palmes i 200 palmons. D'aquests n'hi ha de tots els tamanys i, és clar, de tots els preus. Des dels 2 euros d'una palma de mà als 60 euros que poden costar les palmes més grans, que són les que llueixen les nenes que fan la comunió enguany. Una palma d'aquestes dimensions pot portar una hora i mitja de feina.

Una de les grans característiques de les palmes artesanals és la seva originalitat, ja que no n'hi ha cap d'igual. Segons explica la Maria Teresa "nosaltres no seguim cap pauta, cada palma és diferent. El problema el tenim quan ens demanen dues palmes iguals, ja que és molt difícil fer-ho". Perquè quedi una palma com cal, s'han de triar plomissols ben foscos, ja que és com millor s'aguanta. Si comprem la palma uns dies abans de Diumenge de Rams, és convenient guardar-la mullada dins una bossa de plàstic, perquè s'aguanti millor i deixar-la en un lloc fresc i fosc, ja que segons explica la Maria Teresa la calor les fa malbé.

Les palmes de la Maria Teresa només es venen en el seu taller i no en subministren a cap establiment. Segons explica, no només els cambrilencs són clients del seu taller "baixa gent de molts pobles veïns, ja que actualment és difícil trobar llocs on es facin les palmes de manera artesanal".

La setmana següent al Diumenge de Rams el taller comença a elabora la Pàssia, la palma que es col·loca al pas del Sant Sepulcre en la processó del Divendres Sant. De quatre palmes en fan una i el resultat és la Pàssia, que requereix dos dies de feina.

Comenta aquest article