Cultura

El filòleg cambrilenc Pere Navarro explica l'origen llatí de les llengües romàniques

Per Redacció

Un moment de la conferència de Pere Navarro, ahir al vespre al Museu del Molí de les Tres Eres

En el marc de la programació de Tarraco Viva i, coincidint amb la celebració del Dia Internacional dels Museus, el cambrilenc Pere Navarro – professor de Filologia Catalana de la URV– va encetar les activitats amb una conferència, ahir al vespre al Museu del Molí de les Tres Eres, sota el títol In rusticam, romanam, linguam.

Aquesta xerrada, que ja va fer-se l’any passat dins de les mateixes jornades, va girar a l’entorn de l’evolució del llatí clàssic cap a les llengües romàniques com per exemple el català. Segons va explicar Pere Navarro, el llatí clàssic es situa entre el segle III abans de Crist i el segle III després de Crist. Les classes populars, les que no sabien llegir ni escriure, van ser les que van anar forjant diferents variants d'aquest llatí fins a desenvolupar, finalment, les llengües anomenades neoromàniques. Cal destacar que aquestes variables es van anar produint als diferents territoris que estaven sota el domini de Roma. En tot aquest procés també hi van intervindre d’altres llengües fins a configurar cadascuna de les noves llengües, que ja es podien considerar com a tal a partir del segle VIII, i que inicialment, es van anomenar romanç.

Activitats de Tarraco Viva

Les activitats de la XV edició del festival Tarraco Viva i de la celebració del Dia Internacional del Museus coincideixen enguany en un programa que acostarà els romans i els museu als cambrilencs i visitants. Entre el 16 i el 26 de maig s’han programat dues conferències, jornades de portes obertes, visites amb recreacions i tallers familiars. Per una banda, per cinquè any consecutiu, Cambrils s’incorpora com a subseu al programa d’actes del Festival de Recreació Històrica Romana organitzat per l’Ajuntament de Tarragona. Des de l’Àrea de Planificació de Ciutat i Cultura de l’Ajuntament de Cambrils, s’ha impulsat un programa d’activitats gratuïtes, a través del Museu d’Història de Cambrils, que permetrà acostar a la ciutadania, de manera didàctica, el dia a dia d’una vil·la romana de l’entorn de Tarraco. Per aconseguir-ho, com cada any és clau la col·laboració de l’Associació de veïns del Barri de la Llosa per a la recreació de la vida quotidiana amb tallers familiars al propi jaciment. Es faran demà dissabte a les 10.30 hores (castellà) i a les 12 hores (català).

Entre altres activitats, també destaquen la conferència de l’arqueòloga i investigadora Judit Ciurana, sobre la mort en època romana i tardoromana, demà dissabte a les 18 hores al Molí de les Tres Eres, i els tallers familiars al Museu Molí de les Tres Eres amb motiu de l’exposició temporal “L’altra cara de la vida”, diumenge al matí.

D’altra banda, tots els espais museïtzats de Cambrils faran una jornada de portes obertes aquest cap de setmana per celebrar el Dia Internacional dels Museus. La jornada de portes obertes també es farà el següent cap de setmana.

Imatge d'arxiu de les recreacions que es faran a la Vil·la romana de la Llosa

Comenta aquest article