LAteneu Roig presenta el reportatge La Sanitat, el negoci de la vida
Frederic Pahisa va explicar detalladament les trames corruptives que es tracten en el reportatge |
Ahir a la tarda al Centre cultural va tenir lloc la presentació del reportatge La Sanitat, el negoci de la vida, a càrrec del seu director Frederic Pahisa, i que ha estat produït per lassociació Sicom, comunicació solidària. Lacte, organitzat per lAteneu roig i conduït per Toni Manyanós, presentava un dels reportatges de més transcendència de lassociació de periodisme compromès SICOM, i que es pot trobar al link: http://sicom.cat/salutelnegocidelavida/
El reportatge és una versió reduïda de loriginal, que té una durada de dues hores, i on es detallen les trames corruptives en el sistema sanitari català i el procés de privatització del sistema públic. Sicom ha recopilat una sèrie dentrevistes a càrrecs polítics, experts, jutges, representants dels professionals de la medicina, entre daltres, que argumenten com la crisi sutilitza dexcusa per impulsar tota mena de retallades.
Vincles escandalosos entre els interessos privats i públics
Segons el reportatge, a Catalunya fa temps que se segueix les directrius de privatitzar el sistema públic a favor duns sectors empresarials que estan lucrant a partits, principalment a CIU i el PSC. Principalment se centra en els casos de malversació, tràfic dinfluències i prevaricació als consorcis hospitalaris de Reus, Calella, Blanes i lHospital de Sant Pau de Barcelona. Segons el film, els vincles entre els interessos privats i els públics són escandalosos, i els casos judicials oberts només suposen un inici. Un dels episodis més sorprenents, és el dels dos impulsors de la revista Cafè amb llet, que després de denunciar la manca absoluta de transparència en la gestió dels hospitals de Blanes i Calella, van ser condemnats a una multa de 10.000 euros per injúries.
Al torn de paraula, Frederic Pahisa va recordar que aquest cas ha suposat lobertura del cas Crespo a lexalcalde de Lloret. Pahisa va detallar fets sorprenents com el de lempresa privada Barnaclinic que utilitza equipaments de lHospital Clínic de Barcelona i que va ser lempresa que va operar el jugador del FC Barcelona Eric Abidal. Frederic Pahisa va denunciar que avui en dia als hospitals hi ha pressions perquè satenguin als pacients de les mútues, creant un sistema encobert de dos velocitats. Tot i detallar aquests fets, el director del reportatge es va mostrar esperançat perquè avui en dia sestan denunciant aquests casos, i creu que la ciutadania està prenent consciència dels seus drets, però no ens podem quedar a casa. Va anunciar que properament publicaran un nou reportatge on apareix un càrrec polític important esquitxat per un nou cas de corrupció en la sanitat catalana.