El grup municipal del PSC demana la retirada de la reforma de la LOMCE perquè "representa una involució del sistema educatiu"
Imatge dels regidors socialistes, ahir durant la sessió plenària |
El grup municipal del PSC va presentar quatre mocions en la darrera sessió ordinària celebrada ahir al matí. Cada moció va comptar amb les intervencions dels portaveus dels grups municipals, que van exposar el perquè del seu vot. La primera moció del grup socialista anava en contra de la LOMCE. El portaveu del grup municipal Robert Benaiges va llegir la moció que apuntava que aquesta reforma "és un nou exemple de la voluntat recentralitzadora, retrògrada, anacrònica i segregadora del Ministre Wert i la instrumentalització de l'educació amb finalitats ideològiques i polítiques del govern del PP". Segons el PSC, "la LOMCE representa una involució del sistema educatiu perquè defensa un model classista, competitiu, on els monopolis del mercat i de l'Església estan per davant del servei públic democràtic i participatiu".
La moció presentada pel grup socialista demanava la "retirada del projecte de Llei Orgànica per a la Millora de la Qualitat Educativa (LOMCE) presentat pel Govern del PP fins que no hi hagi un ampli consens de la Comunitat Educativa sobre el contingut del mateix; defensar la necessitat d'impulsar un gran acord a Catalunya amb tots els representants d'entitats, agents educatius i partits polítics contra l'actual projecte que proposa el govern espanyol; defensar una escola pública catalana, laica, inclusiva, equitativa, oberta a l'entorn diversa i integradora que tingui autonomia de gestió i d'avaluació", i que se segueixi "impulsant el model d'immersió lingüística a Catalunya", entre d'altres punts.
CiU va fer una proposta de modificació de la moció presentada pel PSC però per qüestions de temps no es va acceptar
Després de llegir la moció, el portaveu de la Plic Xavier Martí va anunciar que el seu vot seria el mateix que CiU. Martí va explicar que CiU havia presentat una sèrie de propostes per incloure-les a la moció però que per qüestions de temps no s'havien acceptat. En aquest sentit, el portaveu de CiU Ramon Llobet va anunciar que s'abstindrien en aquesta moció. Per la seva banda, el regidor del NMC Oliver Klein va apuntar que el seu vot seria favorable perquè la LOMCE "és un desastre".
Els únics vots en contra que va tenir la moció van ser els dels regidors del PP. La portaveu del grup Carme Cros va manifestar que, "la LOMCE presenta un model equitatiu i proporcional. Espanya té un fracàs escolar del 26% i Catalunya del 22%. Creiem que aquesta llei vol utilitzar tots els recursos, racionalitzar de manera efectiva les assignatures optatives, fomentar la formació professional, fomentar l'autonomia dels centres educatius...Creiem que és una llei que motiva els docents". La moció va ser aprovada per vuit vots a favor del PSC i del NMC, vuit abstencions de CiU i la Plic i quatre vots en contra del PP.
El deute que té la Generalitat de Catalunya amb l'Ajuntament de Cambrils, segona moció del PSC
D'altra banda, el partit socialista va presentar una moció sobre el finançament local i el deute de la Generalitat amb els municipis. El PSC demanava a la Generalitat que faci públic, "en el termini d'un mes, el deute que té reconegut a favor de l'Ajuntament de Cambrils, així com tots aquells derivats acords i convenis signats; liquidar el total dels deutes reconeguts i no reconeguts en el termini màxim de tres mesos; liquidar les dotacions compromeses a la Llei de Barris; a fer públic el llistat d'inversions aprovades, pressupostades i no executades amb l'Ajuntament de Cambrils; a fer públic i a liquidar la part corresponent als ajuntaments de l'impost turístic, i demanar al Govern català que aprofiti el nou Pla de proveïdors anunciat pel Ministre Montoro que prioritza els ajuntaments a l'hora de cobrar els diners pendents de les autonomies, i que pagui immediatament els ajuntaments catalans".
Els grups del NMC i del PP van apuntar que el seu vot seria favorable i el portaveu de CiU Ramon Llobet va anunciar que el grup també volia incloure una modificació de la moció que no es va acceptar. En concret, CiU volia eliminar el punt que demanava a la Generalitat que en un període de tres mesos liquidés el total dels deutes reconeguts i no reconeguts amb el consistori cambrilenc. "Som conscients de la situació actual de la Generalitat i ens agradaria recordar que bona part del deute ve de la gestió del tripartit". Finalment, la moció es va aprovar amb 12 vots a favor i 8 abstencions.
El PP vota en contra de la moció que demanava el reconeixement de l'habitatge com a dret social
La tercera moció presentada pel grup socialista demanava el reconeixement de l'habitatge com a dret social. En aquest punt, el PSC demanava al govern central a "reformar la Llei Hipotecària, així com la dació en pagament com a última solució en el cas de pèrdua de l'habitatge habitual, exigint la paralització de tots els desnonaments fins que entri en vigor el nou marc legal; a fer una llei de segona oportunitat per a les persones i de lluita contra el sobre endeutament, i instar al Govern català a legislar reconeixent la funció social de l'habitatge per tal de garantir-lo com a dret social". Tots els grups van votar a favor excepte el PP.
Per últim, el PSC va presentar una moció conjunta amb les agrupacions locals d'ICV, ERC i CUP sobre la reforma urgent de la renda mínima d'inserció i de suport a la ILP de renda garantida de ciutadania. En aquest punt, els grups demanaven al Parlament de Catalunya una "reforma urgent de la Renda Mínima d'Inserció (RMI) per tal que totes les persones aturades puguin accedir a un itinerari d'inserció sociolaboral i a la prestació de la RMI". Aquesta darrera moció va comptar amb els vots favorables de NMC i PSC, les abstencions de CiU (que va tornar a presentar una proposta de modicació de la moció que no es va acceptar) i la PLIC i els vots en contra del PP.