Cultura

Es presenta el llibre “L’Abans de Cambrils. Recull gràfic 1895-1978”

Per Berta Ruiz

Manel Tarés, Ignasi Martí, Montserrat Vidiella i Roser Arís, en la presentació del llibre L'Abans de Cambrils, aquest passat divendres a la sala d'actes del Centre Cultural

El passat divendres al vespre, al Centre Cultural, va tenir lloc l’acte de presentació del llibre “L’Abans de Cambrils. Recull gràfic 1895-1978”, recopilat pels historiadors locals Ignasi Martí i Manel Tarés, juntament amb les documentalistes Mireia Sánchez i Núria Geribàs. La presentació també va comptar amb la presència de la cambrilenca Montserrat Vidiella –autora del llibre "Onomàstica de Cambrils i del seu terme municipal" i autora del pròleg d’aquesta obra– i Roser Arís de l’editorial Efadós. Recordem que aquesta col·lecció de fascicles es va posar a la venda el juny de 2012 i ha finalitzat aquest passat mes de juny.
 
El gran valor de les imatges

Montserrat Vidiella va ser l’encarregada d’encetar l’acte, bromejant amb el públic assistent dient que, possiblement, ningú o gairebé ningú s’havia llegit el seu pròleg fet per aquest llibre, davant d’un mar ple de fotos antigues de Cambrils. També va referir-se al gran valor que guarden aquestes imatges en uns moments com els actuals on, gràcies a les noves tecnologies, estem a un clic a qualsevol part del món o es fan milions d’imatges que apareixen i desapareixen a l’instant. “Són tantes les imatges que es fan, que no es valoren”, va dir. No obstant això, “la càmera fotogràfica forma part del nostre passat recent que ens permet recuperar elements arquitectònics del nostre poble, paisatges que s’han mantingut, d’altres que s’han modificat o bé han desaparegut. Les nostres festes, entitats, barris i associacions. Espais reconeguts que remeten emocions viscudes o el descobriment de familiars a les imatges. Els detalls vivencials de les fotos són únics i molt valuosos i un mostreig de com era el nostre poble”, va comentar Vidiella.

Intens treball amb les fonts fotogràfiques i fonts orals

Ignasi Martí va explicar que el treball es va iniciar fa 2 anys i va suposar un gran repte. Aleshores van iniciar una tasca de buidatge del fons de l’Arxiu Municipal i una exhaustiva recerca de donants amb material fotogràfic. Es van localitzar més d’un centenar de donants que van aportar més de 4.000 imatges, de les quals se n’han publicat un miler. A partir d’aquí van començar a treballar per blocs temàtics diferents. “Anàvem fent entregues d’un llibre que ja s’estava venent, això va ser un repte molt nou per a nosaltres”, va afegir Martí.  En aquest punt, Martí va destacar la gran riquesa de l’aportació d’informació de les fonts orals i, també, la seva dificultat perquè, “molts informants poden opinar diferent sobre una mateixa foto”. Per la seva part, Manel Tarés va comentar que aquest llibre és una “cosa nova per a Cambrils”, on hi ha participat molta gent que n’és la veritable autora de l’obra. “Aquest és un llibre d’història i de divulgació de 80 anys enrere. És la història de la gent, la història de l’urbanisme, de l’ensenyament, de les festes, de les seves vestimentes”, va comentar. Per a fer-lo possible, Tarés va citar dues fonts importantíssimes: per un costat, les fotografies –que han estat treballades per la pròpia gent– i per altra banda, la informació oral obtinguda a través de les entrevistes personals.

Finalment, Roser Arís va destacar la bona acollida que ha tingut la col·lecció a Cambrils, amb els 50 fascicles i les 824 pàgines del llibre. Va explicar que és mèrit de la gent del poble que ha participat en la seva publicació, ja que és una obra oberta i participativa que explica la vida quotidiana i les històries menudes del dia a dia.

Comenta aquest article