L'evolució de camins, línies ferroviàries i instal·lacions portuàries centren el Cicle de Memòria de Tardor
Gerard Martí, Jordi Martí Henneberg, Francesc Garriga i Montserrat Flores, ahir, durant la presentació del vuitè cicle de memòria de tardor |
Del 3 de setembre al 24 de novembre, la regidoria de Cultura ha programat la vuitena edició del Cicle de Memòria de Tardor amb una sèrie d'actes que descobriran de quina manera els camins, les carreteres, les línies ferroviàries i les instal·lacions portuàries han estat importants pel desenvolupament de Cambrils. Ahir al matí, el regidor de Planificació de Ciutat i Cultura Francesc Garriga, el catedràtic de Geografia Humana per la Universitat de Lleida Jordi Martí Henneberg, el director del Museu d'Història de Cambrils Gerard Martí i l'arxivera municipal Montserrat Flores van presentar el cicle Ports, camins i trens. Cambrils, nus històric de comunicacions.
El cicle començarà aquest proper dimarts, dia que es commemora el 80 aniversari de la col·locació de la primera pedra de les obres del port de Cambrils. El centre cívic Les Basses acollirà la conferència La platja de Cambrils i la Junta d'Obres del Port de Tarragona a principis del segle XX, a càrrec de la responsable del Museu del Port de Tarragona Mercè Toldrà.
Un documental protagonitzat per cinc cambrilencs
Divendres 13 de setembre a la sala d'actes del Centre Cultural, es projectarà el documental Cambrils, l'evolució d'un poble, de Jordi Martí Domínguez i produït per Jordi Martí Henneberg. Tal com va explicar el catedràtic de Geografia Humana, és un documental d'uns 40 minuts que recull el moment de la construcció del ferrocarril i l'impacte que va tenir per Cambrils. Per realitzar aquest treball, Martí ha comptat amb cinc cambrilencs que han explicat aquesta evolució de les infraestructures. Els protagonistes són: Lluís i Josep Maria Recasens, Joan Rom, Amadeu Mas i Francisca Ill.
El cicle continuarà amb la projecció del documental Els brigadistes entre nosaltres, produït per l'associació No Jubilem la Memòria i premiat en el Festival Memorimage de Reus de l'any 2011. La primera setmana d'octubre, tindrà lloc la conferència El paisatge romà a Cambrils, a càrrec de Marta Prevosti. Per aquesta vuitena edició també s'ha programat l'exposició Catalunya bombardejada. 75è aniversari dels bombardeigs a la població civil i a les infraestructures catalanes, produïda pel Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya. Aquesta exposició es presentarà a principis de novembre a la sala El Pati del Centre Cultural.
Els darrers actes del cicle de memòria se centraran en les infraestructures cambrilenques. Per una banda, el 16 de novembre es farà una jornada de portes obertes a la Torre de l'Esquirol i, per altra banda, el 24 de novembre hi haurà una ruta història comentada que sortirà des del portal del carrer Major fins a la Castlania.