Societat

La Comunitat Vedruna deixa Cambrils després de 126 anys de presència ininterrompuda

Per Lluís Rovira i Barenys

Edifici de la Comunitat Vedruna al carrer de les Creus

Cambrils ha deixat de tenir la comunitat de monges Vedruna després de 126 anys de presència ininterrompuda a la població. Aquest passat dissabte 31 d'agost, les darreres quatre monges que encara habitaven a les dependències de l'edifici Vedruna van marxar cap a altres destinacions, per mandat de l'ordre religiosa. Algunes de les quatre monges que quedaven feien tasques de suport dins el col·legi Cardenal Vidal i Barraquer i, també, a diferents aspectes de la vida social cambrilenca. Les quatre monges ocupaven un estatge situat a la part superior de l'edifici del carrer de les Creus.
Precisament va ser l'any passat, en motiu del 125è aniversari de l'arribada de la comunitat Vedruna a Cambrils, que es van desplegar tot un seguit d'actes commemoratius. Un dels més destacats va ser el festival que tots els alumnes del col·legi van celebrar al Palau Municipal d'Esports.

126 anys de presència ininterrompuda

El 16 de desembre de 1886 es va inaugurar, a Cambrils, l'edifici que havia impulsat el doctor Benet Vidal i Gimbernat, i que anava destinat a l'ensenyament dels xiquets i xiquetes de la població. L'edifici acollia dues ordres religioses, una per a xiquets i l'altre per a xiquetes. Precisament van ser les monges de la comunitat Vedruna qui van començar les classes, el 7 de gener de 1887. L'ensenyança als xiquets al nou edifici va començar més tard, el 9 de maig d'aquell mateix 1887, i anava a càrrec dels pares de la Sagrada Família. Cal dir que els pares d'aquesta ordre van ser presents a Cambrils fins el 15 de juliol de 1895. El 25 d'octubre d'aquest mateix any prenien possessió de l'escola masculina els pares Carmelites que només s'hi van estar uns mesos. Els germans de la Salle no van arribar a Cambrils fins el 14 d'agost de 1900. Les germanes van ser on hi ha ara el col·legi la Salle fins l'any 1898 en què es van traslladar a l'edifici del carrer de les Creus.
Segons explicava Josep Salceda en una de les seves Estampes Cambrilenques, l'arribada de les monges a Cambrils, el 16 de desembre de 1886, es va convertir en tot un esdeveniment social i van ser rebudes per una gran part de la població. Les primeres cinc germanes que van regentar la comunitat Vedruna a Cambrils van ser la superiora M. Victòria Granès i les germanes Concepció Petit, Rosa Blay, Maria Grases i Eulàlia Vallès.

Comenta aquest article