Informació general

El programa Fifty-Fifty compta amb més de 80 voluntaris que volen millorar els seus hàbits de salut

Per Cristina Sierra

D'esquerra a dreta: Gemma Balanyà, Ramona Martínez, Lluïsa Rom i Pili Ferré, ahir, durant la roda de premsa

El programa de salut comunitària Fifty-Fifty ja compta amb 85 voluntaris que volen millorar els seus hàbits de salut. Ahir al matí, la regidora de Benestar Social –Lluïsa Rom–, la coordinadora general del programa de Salut Integral de la Fundació SHE –Ramona Martínez–, la infermera de l'Hospital Lleuger de Cambrils –Pili Ferré– i la coordinadora del Fifty-Fifty –Gemma Balanyà– van presentar aquesta programa pilot que té l'objectiu de demostrar que el funcionament en grups pot millorar els hàbits de la salut. Les responsables del projecte van fer una crida per captar els 35 voluntaris que falten per comptar amb les 120 persones necessàries per poder dur a terme el programa, que començarà aquest mes d'octubre.

El programa Fifty-Fifty és un projecte destinat a les persones d'entre 25 i 50 anys, que presenten sobrepès o obesitat, fan menys de 150 minuts d’exercici a la setmana, tenen la pressió arterial alta o són fumadores. El programa, que té una durada de 15 mesos, consisteix en un estudi d'intervenció comunitària de la promoció de la salut, basat en un metodologia científica que ja ha estat provada a Cardona i ha tingut uns resultats molt positius. Totes les persones que participin en el projecte hauran de realitzar tres valoracions al llarg del procés que inclouen pes, talla, perímetre abdominal i pressió arterial. Tots aquests paràmetres es controlaran des de l'Hospital Lleuger de Cambrils.

Sis tallers formatius

El programa Fifty-Fifty s'inicia amb sis tallers formatius, al Casal Municipal de la Gent Gran, que pretenen promocionar els hàbits de vida saludables i, durant un mes i mig, es tracten temes com: la motivació per al canvi, la gestió de l'estrès, l'abandonament del tabaquisme, autocontrol de la pressió arterial, l'alimentació saludable i la pràctica habitual d'activitat física. Un cop s'acaben els tallers, el grup es divideix en dos: el grup d'intervenció i el grup d'autocontrol. Per una banda, hi ha el grup que continua la formació durant els mesos següents i es reuneix una vegada al mes per realitzar activitats conjuntes amb l'objectiu d'autoajudar-se. Per altra banda, el grup control haurà de posar a la pràctica els coneixements adquirits en els tallers a nivell individual.  El programa ha obtingut resultats com, per exemple, que una de cada quatre persones deixa de fumar, una de cada dos perd pes i set de cada 10 realitzen més exercici.

Programa simultani

El programa s'endegarà simultàniament a set ciutats de l'Estat espanyol i, en total, es preveu la participació d'uns 900 voluntaris. Un cop s'acabi el programa pilot, el desembre de 2014, es farà una valoració de tot el projecte i dels resultats obtinguts i s'exportarà a tots els municipis catalans i espanyols. El programa de salut ha estat dissenyat per la Fundació SHE, l’Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició, i el Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat, amb el suport de l’Ajuntament de Cambrils. Els interessats en participar en aquesta campanya es poden inscriure abans del 15 de setembre al web www.programafiftyfifty.org
o bé, anant al mateix Ajuntament.

L'alcaldessa de Cambrils va anar a Madrid a firmar el conveni per acollir el projecte de salut comunitària

Comenta aquest article