Es presenta el documental sobre els Brigadistes Internacionals al Priorat
Duncan Lonstaff, fill de brigadista, va explicar el testimoni del seu pare a la batalla de l'Ebre abans de la projecció del documental "Els brigadistes entre nosaltres" |
El Centre Cultural va ser l'escenari, ahir al vespre, de la presentació a Cambrils del reportatge Els brigadistes entre nosaltres, produït per l'associació No Jubilem la Memòria. L'acte estava englobat en el cicle Ports, camins i trens. Cambrils, nus històric de comunicacions organitzat per l'Arxiu Municipal i el Museu d'Història. Tal i com va explicar el regidor de Cultura Francesc Garriga a l'inici de l'acte, es tracta d'un cicle de trobada i de comiat com el que hi ha entre Cambrils i el Priorat, i amb Gran Bretanya. La sala estava plena de britànics membres de les associacions per la memòria dels brigadistes d'aquell país, i que han realitzat una trobada a Cambrils. El regidor va recordar que des del 2006 l'Ajuntament de Cambrils ha estat col·laborant amb No jubilem la memòria, amb recerques tant rellevants de la Guerra civil com el Castell de Vilafortuny (ocupat pels brigadistes durant la Guerra) i l'Hospital de Sang. Precisament en aquest edifici situat al terme de Vinyols i els Arcs, és on va ser enviat el pare de Duncan Longstaff, present a l'acte d'ahir. Aquest testimoni britànic, va narrar com el seu pare es va afegir als brigadistes per lluitar contra el creixement del feixisme a Europa, i com va ser ferit a la serra de Pàndols, per després ser enviat en ambulància a l'Hospital de Cambrils.
A continuació, va ser el torn d'Albert Sabaté de l'associació No Jubilem la Memòria entitat autora del reportatge premiat al Festival Memorimage de Reus (2011). Sabaté va explicar que les imatges corresponen a la primavera de 1938 quan l'exèrcit republicà estava al Priorat preparant l'ofensiva de l'Ebre. Va destacar la importància que s'hagin conservat imatges de la convivència entre la gent de la comarca i els brigadistes, així com l'activitat d'entrenament que aquests portaven a terme. El reportatge dura 26 minuts, està narrat en català i anglès, i subtitulat amb aquests dos idiomes. Els autors són Jordi Domènech, Manel Vinuesa i el guió ha anat a càrrec de Toni Orensanz. Després de visualitzar el reportatge, diversos britànics familiars de brigadistes van voler deixar constància de la importància de la memòria de la lluita dels seus familiars. Va ser el cas d'un testimoni irlandès que va voler recordar que al seu pare li van fer entrega de la senyera que portava el seu batalló per ser irlandès republicà i lluitar per la llibertat de Catalunya.
El pròxim acte del cicle és dijous 3 d'octubre a les 20h al Museu Molí de les Tres Eres, amb el títol El paisatge romà a Cambrils a càrrec de Marta Prevosti, investigadora de l'Institut Català d'Arqueologia Clàssica.