Cultura

S'inicia la segona fase de la restauració de la muralla medieval amb una actuació a l'interior de la Torre del Bou

Per Berta Ruiz

Un moment de la visita, ahir al matí, a les obres de restauració de la muralla

El passat 16 de setembre es van iniciar els treballs de la segona fase de la restauració de la muralla medieval de Cambrils, amb les obres a l’interior de la Torre del Bou per a recuperar la seva estructura original i poder mostrar el seu ús com element defensiu, que va perdre quan va convertir-se en una presó. Ahir al matí, el regidor de Planificació de Ciutat i Cultura –Francesc Garriga–, acompanyat del director del Museu d'Història –Gerard Martí– i tècnics municipals van visitar les obres.

Aquesta segona fase, adjudicada per 91.189 euros, se centra en la cantonada nord-est de l’antic recinte emmurallat que, a més de la finalització de la restauració interior de la torre carlista, inclou els trams de muralla del passeig d'Albert i la plaça del Setge. Els treballs de restauració, portats a terme per paletes, arqueòlegs i restauradors, es poden realitzar íntegrament gràcies a una subvenció directa de 200.000 euros atorgada per l’Estat, l'any 2011 a través del Ministeri de Cultura. La primera fase, que es va portar a terme entre els mesos de març i maig d'enguany, va consistir en la intervenció sobre el portal del carrer Major, el portal del carrer de Castlà, les restes de la Torre del Biel i la part exterior i la neteja de la Torre del Bou.

Restauració i consolidació de dos trams de la muralla

Per altra banda, el tram de muralla del passeig d'Albert es restaurarà per aconseguir una visualització similar a la del tram nord, tot i que els estudis indiquen que podria ser d’una època diferent. Després dels resultats dels sondejos –realitzats per restauradors i arqueòlegs– es fa un repicat manual del revestiment de morter de calç que recobreix pràcticament tota la muralla en aquesta zona per deixar visible la seva composició. A més, s’actuarà en aquells punts que han patit alteracions, ja sigui per pèrdua de material a la junta o perquè s’han fet obertures actualment ja tapiades. Durant els estudis desenvolupats en la fase prèvia, en el tram adjacent de sis metres a la Torre del Bou, també s’han detectat restes d’estucat que es restauraran i es consolidaran.

La muralla de la plaça del Setge no presenta tanta integritat ni uniformitat com la del passeig d'Albert. En aquest tram es retirarà algun baixant encastat al mur que ja no serveix i s’eliminaran objectes metàl·lics de les parets recents. L’operació de singularització volumètrica de la torre i les petites operacions de manteniment i conservació han de possibilitar una lectura més adequada de la singularitat del monument. Amb aquesta finalitat, també es preveu enderrocar la part superior del perfil d’una coberta inclinada que entorpeix la visió de la Torre del Bou.

Restauració i consolidació de la Torre del Bou

La segona fase continua amb la restauració del tram de façana situat entre muralles i la recuperació dels espais interiors ja iniciada en la primera fase, que va consistir en els arranjaments exteriors, la neteja i la reconstrucció d’elements forjats i escales. Per a poder mostrar tots els nivells interns i evitar que la Torre del Bou se segueixi degradant s’haurà d’eliminar una volta que tanca l’accés a la part de dalt de la torre, impedint el correcte manteniment, i anul·lar el nivell inferior d’espitlleres, deixant-les inservibles.

La volta es va construir per cobrir la part de baix de la torre quan es va convertir en presó. És un element estructural que no disposava de cap protecció superior i durant tots aquests anys ha estat suportant la presència d’aigua i residus acumulats fins a arribar a un deficient estat de conservació. Aquesta intervenció permetrà explicar els dos usos que va tenir la torre. En primer lloc, com a element integrat dins del sistema defensiu de les muralles de la població, amb accés des del recinte emmurallat i, posteriorment, quan va perdre el caràcter defensiu, com a presó al nivell inferior, amb l’obertura de la porta al passeig d'Albert i la finestra al mur nord.  

El conjunt on s’intervé es troba catalogat com a Bé Cultural d'Interès Nacional per la Generalitat de Catalunya que és qui vetlla pel correcte desenvolupament de les intervencions a aplicar en cada monument. Els treballs són coordinats per l’àrea de Planificació de Ciutat i Cultura de l’Ajuntament de Cambrils amb la implicació del Museu d’Història de Cambrils.

Aspecte de la muralla en el tram que toca al passeig d'Albert

Comenta aquest article