Esports

El Barça vist des del planter

Per Lluís Rovira i Barenys



Plantilla de l’equip aleví B del Barça. El cambrilenc Albert Puig, el segon per l’esquerra, és el segon entrenador de l’equip
El cambrilenc Albert Puig és un dels 16 tècnics del FC Barcelona per al futbol de base. Aquesta temporada 2005-2006 fa de segon entrenador a l’aleví B, un equip de joves jugadors d’onze anys d’edat que, com la resta d’equips del planter del Barça, tenen molt clara la seva fita, arribar a formar part de la primera plantilla d’un dels millors clubs de futbol del món, el Barça.

Primer de tot, com va l’aleví B aquesta temporada?

L’equip va molt bé. A finals d’aquest mes de març ja ens hem proclamat campions de lliga a falta de sis partits per disputar. En aquest equip tenim probablement la millor fornada de jugadors des de l’època Messi. A més, hi ha una curiositat, és l’equip que té més gent de la província de Tarragona. Per una banda, hi ha tres jugadors que són de la demarcació de Tarragona. Hi ha Goodswill de Torreforta, Cristian Valcárcel del barri del Serrallo de Tarragona i Jon Toral que viu a Castellvell i que va ser fitxat del Santes Creus al torneig de benjamins de Cambrils l’any passat. A més, l’entrenador és Sergi Domènech, de Tortosa, un bon entrenador i un gran company.

Quants dies entrenen?

Benjamins i alevins entrenen tres dies a la setmana, des de les 7 fins a dos quarts de 9 del vespre. Els infantils i cadets entrenen quatre dies a la setmana en aquest mateix horari. Els juvenils i el Barça C i B ja entrenen cada dia. L’horari de 7 a quarts de 9 que fan des de benjamins fins a cadets es fa perquè hi ha un tant per cent de jugadors que vénen de diferents contrades i vénen en taxi cada dia que hi ha entrenament. El taxi els recull quan surten de l’escola a les 5 de la tarda i molts arriben a les 11 de la nit a casa seva, tres o quatre dies a la setmana. Això és tot un sacrifici tant per als nens com per a les famílies.

I a la Masia quins nois hi ha?

La gent que està a la Masia provenen de l’Estat espanyol o de qualsevol part del món. També n’hi ha de zones de Catalunya més allunyades. Fins als 13 o 14 anys estan al mateix edifici de la Masia. Després, quan fan el salt a cadet, es traslladen al mateix Camp Nou, en unes habitacions per a dues persones.


Albert Puig, el segon per l'esquerra, durant un entrenament

A més dels jugadors, quanta gent forma part de l’equip?

A cada equip hi ha dos entrenadors, un delegat, un utiller, un fisioterapeuta i una persona de la comissió esportiva que actua com a representant del club.

Una de les darreres perles del planter barcelonista ha estat Messi...

Va venir al Barça amb 14 anys, a l’infantil A. Ja es veia que era un gran jugador. Quan va fer el salt espectacular va ser l’any que va passar al juvenil. Va fer la pretemporada amb el juvenil B, es va incorporar a l’inici de la competició al juvenil A i va acabar aquell any al Barça C. L’any següent el va començar al Barça B i va acabar fent algun partit al primer equip. Les perles que vénen després d’ell són el mexicà Giovani Dos Santos que està al juvenil B i que va ser considerat el segon millor jugador al darrer Mundial sub 17. Després d’ell, el que apunta més és un noi que estiueja a Cambrils des de fa 10 anys; es diu Bojan Kirkic i és el fill d’un exjugador del Lleida. Ara està al cadet A, però ja juga als juvenils. És un davanter centre impressionant.
§ Observador de jugadors§ Abans de fer d’entrenador ja feies funcions d’observador per al Barça; encara ho fas?

Encara ho faig, compagino les dues coses. Fa dos anys i mig vaig començar com a observador assignat a la província de Tarragona i en categories molt concretes com eren la d’infantils i la de cadets. Ara sóc observador a tot Catalunya i en totes les categories.

Quina és la feina d’observador?

Es tracta de fer el seguiment de jugadors, els veus i en fas un informe. Aquest informe es passa al cap d’observadors, que és el Josep Boada. S’analitza cada cas i si és molt clar jo parlo amb el coordinador, Albert Benaiges, i ja s’envia directament a provar. Com a observador implica que els dissabtes i els diumenges he de mirar partits. En un cap de setmana puc arribar a veure uns 10 partits.
§ Futbol de base com a finalitat§ El teu lligam al futbol de base ve de lluny, no?

Jo sempre he estat lligat al futbol de base. Vaig començar al col·legi Turó i després vaig passar al futbol de base del FC Cambrils, més tard a l’Escola de Futbol Veterans de Cambrils, que és una de les escoles punteres en el futbol de base de Catalunya, després vaig passar, al projecte Reus 2002, d’on vaig fitxar per al Barça com a observador. Vull destacar la bona tasca que està portant a terme l’EF Veterans amb tot un seguit d’equips punters. Sóc entrenador territorial i ara em vull treure el títol d’entrenador estatal, tot i que la meva finalitat és consolidar-me i ser el primer entrenador d’un equip de base del Barça. El meu objectiu era aquest, entrenar un dia un equip del FC Barcelona. En les categories de base, l’entrenador fa la funció de professor.

La teva feina t’ha permès conèixer i tractar amb exfutbolistes del Barça...

Treballar al Barça et permet conèixer una quantitat de gent que des de fora es veu molt llunyana. Són gent maquíssima com és el cas de Quique Costas, Guillem Amor, Alexanko, Txiqui Begiristain... són esportistes, persones amb tot l’estil del FC Barcelona, és a dir, amb molta disciplina, molta educació i molt de respecte.

Comenta aquest article