Cultura

Carlos Rom presenta "Naltros som així", el seu segon treball de recuperació del patrimoni oral dels pescadors

Per Lluís Rovira i Barenys

Carlos Rom, Siscu Mulet i Gabriel Bartra en un moment de la presentació del CD "Naltros som així", ahir a la tarda al Casal Parroquial

La sala del Casal Parroquial de l'església de Sant Pere es va quedar petita, ahir a la tarda, per l'acte de presentació del darrer disc de Carlos Rom, el segon de la trilogia, i que porta per títol "Naltros som així". Una presentació molt acurada i amb molt de ritme, conduïda per Gabriel Bartra, que va fer gaudir i emocionar al públic present a la sala.

Presentació molt variada i amb sorpreses

Amb el record dels pescadors morts l'any 1911 es va obrir l'acte. Un acte força variat que va alternar les intervencions en directe dels convidats amb diferents projeccions i amb la música del CD present en moltes parts de la vetllada. La primera intervenció va ser la del director dels Serveis Territorials de Cultura de la Generalitat, Jordi Agràs, que com a reusenc va reivindicar part d'aquest patrimoni pescador. Agràs també va explicar com una de les seves filles s'ha après una de les cançons del primer treball de Carlos Rom. A continuació, va venir una de les sorpreses de la tarda quan va aparèixer en escena una rèplica del Carlos Rom però en petit. Es tractava de Víctor Bassedas, un xiquet cambrilenc-barceloní d'11 anys d'edat que coneix molt bé tota l'obra musical de Carlos Rom, tant del primer com del segon CD. Bassedas va anar apareixent en diferents moments de l'acte animant la gent a cantar les cançons del Carlos Rom. Tot seguit va ser el Carlos Rom de debò el que va aparèixer es escena per explicar la feina de recuperació d'aquesta memòria marinera que "és un patrimoni oral que no podem deixar perdre", segons va explicar Rom. Carlos Rom va fer pujar a l'escenari a Siscu Mulet, com a exponent de les persones que han col·laborat en el disc i el propi Mulet va explicar unes quantes de les historietes populars que van fer xalar el públic present a l'acte.
A continuació va pujar a l'escenari Pep Pellicer, la "veu" del projecte de Carlos Rom. Pellicer posa veu a la majoria de les cançons del disc. A banda, Pellicer va explicar que havia representat per a ell el Casal Parroquial. El fil al voltant del Casal Parroquial el van seguir tot un seguit de persones vinculades en algun moment o altre a aquesta institució, que van aparèixer en un vídeo explicant-ho.
L'acte va continuar amb la intervenció del director del Museu d'Història, Gerard Martí, un vilero, com va apuntar el presentador i el mateix director del Museu. A continuació hi ha haver una altra intervenció, aquesta gravada, d'un mariner que no va poder ser present a l'acte. Es tractava de Josep Capella, corresponsal de TV3 a Madrid, que va explicar el que havia estat per a ell el Casal Parroquial i va animar la gent a "disfrutar" d'aquest darrer treball de Carlos Rom. Després, va ser el torn de l'alcaldessa, Mercè Dalmau, mostrant tot el seu suport al treball fet per Carlos Rom. L'acte es va cloure amb la projecció d'una mena de making off de la gravació del CD, acompanyat amb les cançons que hi estan incloses. Amb una darrera intervenció de Víctor Bassedas cantant la cançó "Si vas a l'Hospitalet", es va cloure l'acte.

Trilogia de treballs

Segons va explicar Carlos Rom, aquest treball de recerca i recuperació de la memòria oral dels pescadors de Cambrils que porta fent es tancarà amb un tercer treball, que podria ser una realitat d'aquí uns tres anys. Recordem que el primer treball, "Aquí queda aquesta gent", va veure la llum ara fa tres anys. Pel que fa al paper del Casal Parroquial de l'església de Sant Pere, Carlos Rom va voler destacar el paper de mossèn Daniel Barenys, com a impulsor i animador de tota l'activitat que es va moure al voltant del Casal i com a persona que el va influir en els valors d'estima per la llengua i pel país. En diferents moments de la vetllada es van destacar algunes d'aquestes facetes. Així doncs, al voltant del Casal, al llarg dels anys, s'hi ha fet teatre, festivals d'escala en hi-fi, concerts, .. i ha estat el punt d'origen de l'Agrupament Escolta Gent de Mar.
El CD, de moment, es podrà adquirir a tots els actes que es facin al Casal Parroquial durant aquestes festes nadalenques. Més tard, es podrà adquirir a les seus del Museu d'Història de Cambrils, al Centre Cultural, al Centre les Basses, al taller de dibuix Nuri Mariné, a l'escola de Música Rock Soul i en algunes llibreries. El preu del cd és de 10 euros.

Comenta aquest article