Projecció del documental "Casas para todos" i col·loqui sobre l'habitatge i el paper dels ajuntaments al cinema Rambla de l'Art
D'esquerra a dreta: Francesc Garriga, Mamen Boué, Joan Bel, David Castellví i Antoni Badimon, abans de començar el col·loqui que es va celebrar ahir al vespre al cinema Rambla de l'Art |
Ahir al vespre al cinema Rambla de l'Art va tenir lloc l'estrena del documental Casas para todos del director alemany Gereon Wetzel. El reportatge ens mostra els efectes de l'Espanya post-bombolla immobiliària, il·lustrada amb impressionants imatges de diverses promocions abandonades o sense inquilins. Casos com els milers d'habitatges buits al complex Ciudad Valdeluz (Guadalajara, al costat d'una estació de l'AVE), l'ampliació del Marina d'Or de Castelló, o el propi aeroport d'aquesta província sense avions. El reportatge explica vivències de desnonats relatades pels propis protagonistes, que expliquen com la situació els ha portat a ocupar pisos buits. Per submergir-nos en la realitat d'aquells anys, el reportatge recopila anuncis publicitaris, recull talls de veu de polítics, banquers i altres.
Al finalitzar la projecció, es va passar un breu reportatge de la Plataforma d'Afectats per la hipoteca i a continuació es va celebrar un col·loqui amb Francesc Garriga, advocat i Regidor de lAjuntament de Cambrils, David Castellví, agent immobiliari i promotor de C&M Finques Perramon, Joan Bel, portaveu de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca de Tarragona i província i Mamen Boué, productora de cinema i documentals. Aquesta darrera va ser l'encarregada d'obrir el torn de paraules, parlant de l'esquizofrènia que es va viure durant aquells anys, alimentada per una sèrie de produccions publicitàries amb l'objectiu de manipular el públic. Plantejava el contrasentit que el panorama del reportatge és desolador mentre els professionals podem oferir un somni, oferint una publicitat enganyosa. Per la seva part, Francesc Garriga es va mostrar partidari de la dació en pagament que juntament amb les costes judicials, és el principal impediment per solucionar la situació que es viu actualment.
El paper dels ajuntaments, a debat
David Castellví, va assegurar que actualment les entitats bancàries segueixen venent habitatges amb irregularitats, com per exemple no tenir els serveis o no tenir tota la documentació de l'habitatge. Joan Bel va parlar de l'obligatorietat que tenen els ajuntaments de pressionar els bancs perquè venguin els seus pisos, i va retreure que els ajuntaments no els cobrin l'IBI. El regidor Francesc Garriga va contradir-lo, afirmant que això no passa a Cambrils aquí tothom paga aquest impost. Per la seva part David Castellví va puntualitzar que actualment la majoria d'estocs d'habitatges propietat dels bancs, actualment han estat traspassades a fons d'inversió els bancs sempre van un pas per davant. Garriga va voler recordar que durant el mandat 1999-2003, en ple creixement urbanístic, es va optar per construir un habitatge social per únic cop i va afegir que actualment hi ha més d'una setantena de famílies en lloguer social. Aquest aspecte va ser contradit per una persona del públic que va assegurar que amb ingressos de 800 euros, no havia aconseguit cap habitatge social. Francesc Garriga es va comprometre a estudiar el cas l'endemà. Més tard, Joan Bel va insistir al regidor que l'Ajuntament es comprometi a no cobrar la plusvàlua en els casos de dació en pagament com succeeix a Riudoms o Tarragona, que tenen un fons municipal de Benestar Social per subvencionar aquests casos. Garriga es va mostrar partidari d'analitzar els casos particularment. Joan Bel va insistir que les situacions d'impagament d'hipoteques, cada cop afecten a sectors socials impensables fa poc temps. Altres temes que van sorgir al debat va ser l'endeutament de l'administració, els refinançaments d'hipoteques, les clàusules abusives i la manca d'informació que tenen les persones quan signen una hipoteca. Cal dir que a l'acte s'havia convidat a membres de la PAH i afectats.