La urbanització Molí de la Torre estrena un nou sistema de recollida selectiva
Una de les sis bateries de contenidors que hi ha a la urbanització Molí de la Torre |
Després d'aquest primer mes en funcionament s'està fent una valoració dels resultats. Segons explicava ahir el regidor de Medi Ambient, Salvador Matas, ja s'han obtingut dades significatives com que la recollida d'esporga feta durant la Setmana Santa ha sigut de més de dues tones, "ara el que farem és continuar avaluant fins al proper mes de juny. Farem un seguiment a una sèrie d'habitatges per tal de corregir alguna disfunció. El mes de juny ja podrem tenir un primer informe de la valoració d'aquesta implantació". El regidor de Medi Ambient manifestava que en funció d'aquesta valoració, després de l'estiu es començaria a treballar per estendre aquest nou sistema, de manera gradual, a la resta d'urbanitzacions del municipi.
Participació de la gent
Salvador Matas explicava que s'havia triat el Molí de la Torre per fer la prova pilot "perquè és un barri amb un volum important d'habitatges, uns 500. A més, és perfectament identificable i aïllable. A banda, aquest sistema de recollida selectiva es basa en la participació de la gent. Això vol dir que s'ha d'explicar i que hi ha d'haver una col·laboració veïnal. En aquest sentit al Molí de la Torre hi ha una associació de veïns de recent constitució que s'ha implicat molt en aquest projecte. Ens ha ajudat molt tant en la tria dels llocs d'ubicació com en les estratègies per arribar als habitatges. Ha tingut un paper molt important que des de l'Ajuntament volem agrair".
El regidor explicava que el passat mes de març va començar la campanya porta a porta amb concertació telefònica prèvia a càrrec d'una educadora ambiental que entregava un cubell bicompartimentat així com un fulletó explicatiu de les sis fraccions i un imant per adherir a la nevera, "tot això ha tingut un índex de resposta molt important. S'ha arribat a més de la meitat dels habitatges parlant amb els veïns i això vol dir que s'ha fet una campanya molt intensa per preparar que l'acollida dels veïns sigui molt positiva".
Noves fraccions
La recollida de la fracció orgànica a les urbanitzacions s'havia fet fa temps, però, segons afirma el regidor de Medi Ambient, no va funcionar i es va retirar. Per tant, ara és una implantació nova.
Pel que fa a l'esporga, és un dels problemes propis de les urbanitzacions. Segons Salvador Matas, "a Catalunya hi ha un debat molt important sobre aquesta qüestió. A Cambrils passa que en molts llocs envaeixen carrers i voreres. Cal que quedi clar que la recollida de les restes d'esporga és un servei que s'ofereix als particulars, no a les empreses de jardineria".