Fàtima Souki: "Loli dArgan és el millor antiarrugues natural del món"
Fàtima Souki va explicar les propietats de l'oli d'Argan en un taller celebrat el passat divendres a la tarda al Centre les Basses |
El passat divendres a la tarda, al centre Les Basses, lAteneu Roig va organitzar una xerrada-taller sobre les propietats dermatològiques i nutricionals de l'oli d'Argan, a càrrec de Fàtima Souki, especialista en comunicació intercultural. A linici de la xerrada, Fàtima Souki va projectar un vídeo explicatiu sobre el procés tradicional de lextracció de loli dArgan. El fruit es cull dun arbre semblant a lolivera, que dóna una espècie dametlla. Es tracta duna espècie darbre endèmica que neix al sud del Marroc, en una zona semiàrida reserva protegida per la UNESCO que frena la desertificació al país. El fruit madura cap al mes de maig i la collita es fa entre els mesos de juny i juliol. La fabricació tradicional de loli dArgan es fa en unes cooperatives on hi treballen les dones, les quals es reparteixen els beneficis en funció dels quilos diaris produïts. El procés comença partint els fruits com si es partís un pinyó, després es molen les ametlles del fruit, es fa una pasta, samassa i, finalment es filtra loli. Cal destacar que, per extreure un litre doli són necessaris uns 35 quilos de fruit.
Dos tipus d'oli: un cosmètic i un alimentari
Segons va explicar Souki, es produeixen dos tipus doli: un cosmètic i un altre alimentari. La diferència és que per a fer loli alimentari, el fruit ha passat per un procés de torrefacció previ. Quant als seus beneficis, tal com va dir Souki, loli dArgan és el millor antiarrugues natural del món, té un poder cicatritzant i serveix per a les ungles debilitades, per a la renovació cel·lular, revitalitza la pell, hidrata el cabell, per a les irritacions cutànies, estries, dermatitis, acne, cremades, varicel·la, millora els efectes de la menopausa, és antioxidant, anticancerígen, redueix la hipertensió i el colesterol i també prevé riscos d'avortament. Fàtima Souki també va explicar que abans de la intervenció de la Unió Europea, aquest producte no era car, però quan la UE hi posa la mà, ja no és nostre. De fet, actualment, el preu dun litre doli dArgan al Marroc està entre 30 i 40 euros, mentre que aquí, pot costar entre 90 i 120 euros. Malgrat això, les dones segueixen en les mateixes condicions, tot el benefici és pels laboratoris i per a la indústria farmacèutica.