Informació general

Cambrils portarà la brossa que no es recull selectivament a la planta de tractament de resta que es construirà a Botarell

Per Judit Pinazo



D'esquerra a dreta, Montserrat Roca, Robert Ortiga, Genoveva Català, Xavier Llauradó i Ricardo Molina, ahir en roda de premsa
A partir de l'any 2008 la comarca del Baix Camp compatarà amb una planta de tractament de resta, la primera que es construeix fora de l'àrea metropolitana de Barcelona.  La nova planta que s'instal·larà a Botarell, al costat de l'actual planta de compostatge, tractarà la brossa que no es recull selectivament (tot el que no és matèria orgànica, paper, cartró, plàstic…) per tal de recuperar-ne els materials aprofitables. D'aquesta manera cap residu anirà a la incineradora o a un dipòsit controlat sense haver passat abans per un procés de tractament.

El projecte de la nova planta, es va presentar ahir a la seu del Consell Comarcal del Baix Camp, a Reus, i hi van assistir el president del Consorci de Gestió de Residus Municipals del Baix Camp –Robert Ortiga–, el president de Secomsa –Xavier Llauradó–, la directora de l'Agència de Residus de Catalunya –Genoveva Català–, l'alcadessa de Botarell –Montserrat Roca– i el director tècnic de residus de l'empresa Acciona –Ricardo Molina–.

La planta, finançada a través d'un conveni entre l'Agència de Residus de Catalunya (ARC), el Departament de Medi Ambient i Habitatge, i el Consell Comarcal del Baix Camp, s'ha adjudicat a la UTE Acciona Infraestructuras SA - M y J Gruas SA i la gestionarà la societat anònima de capital comarcal Serveis Comarcals Mediambientals SA (Secomsa).

200 tones diàries

La planta de Botarell, que entrarà en funcionament l'any 2008, tindrà una capacitat de tractament de 84.000 tones de residus anuals, que representa unes 200 tones diàries. Actualment és molta la gent que recicla i segons explicava Genoveva Català, la fracció de resta va disminuïnt, "però cal demanar als ciutadans que continuïn minimitzant la producció de residus, transformant els hàbits del món consumista i alhora canviar els hàbits a casa".

La posada en marxa de la planta s'emmarca dins del Pla d'Acció per a la Gestió de Residus Municipals a Catalunya 2005-2012 i que preveu que a Catalunya es necessiten 32 plantes de resta per tractar tota la brossa que no es recull selectivament. Per altra banda, també s'impulsa la necessitat que la brossa es gestioni dins de l'àrea on es genera. Així doncs, l'ARC ha dividit Catalunya en set zones, que alhora es divideixen en subzones. La nova planta de Botarell donarà servei a les comarques del Baix Camp, l'Alt Camp, el Tarragonès i el Baix Penedès, que formen part d'una de les subzones de la demarcació de Tarragona.

Comenta aquest article