Informació general

El Centre Les Basses acull una xerrada de Qui Deu a Qui sobre el deute extern

Per Judit Pinazo



L'acte es va celebrar divendres passat al Centre Les Basses
El Centre Les Basses va acollir divendres passat la xerrada "Qui deu a qui?" organitzada pel moviment social amb el mateix nom integrat per diferents associacions i ONG que lluiten per tal d’aconseguir la cancel·lació del deute extern que tenen els països del sud amb els països del nord. La xerrada forma part del conjunt d’activitats organitzades en el marc de la celebració de les Jornades Interculturals i Solidàries 2006, que van concloure ahir al migdia i que enguany han tingut com a eix central la problemàtica del deute extern.

A l’acte hi van assistir unes deu persones, entre elles el regidor de Medi Ambient –Salvador Matas– i la regidora de Benestar Social –Rosa M. López–.

Segons, Anna Llupià, membre del moviment social Qui Deu a Qui? els principals objectius de la campanya són fomentar la participació ciutadana i evidenciar la corresponsabilitat de tots els ciutadans amb el deute extern, denunciar la il·legitimitat del deute extern, denunciar la perversió dels mecanismes generadors del deute o exigir al govern la realització d’auditories internes sobre la il·legitimitat del deute extern, entre d’altres.

Segons Anna Llupià, el deute extern és "immoral perquè èticament no es pot exigir que un Estat tanqui les escoles, o els centres sanitaris, o que abandoni els serveis públics simplement perquè així pugui pagar als seus creditors. És pagar un preu massa alt, i és relament injust".

La campanya, per altra banda, demana, segons explicava Anna Llupià, l’abolició del deute extern dels països quan el seu pagament posi en perill la vida dels seus ciutadans, la moratòria en el cobrament del deute dels 82 països de l’Estat espanyol o el reconeixement del deute ecològic adquirit amb els països empobrits.

Comenta aquest article