Informació general

Germà Bel: "No sé si la consulta s'acabarà fent tal com està plantejada però d'una manera o una altra farem sentir la nostra veu"

Per Lluís Rovira i Barenys

Germà Bel i Apel·les Carod Rovira en la xerrada d'ahir al vespre al Centre Cultural

La sala d'actes del Centre Cultural va quedar literalment petita per escoltar la xerrada de l'economista Germà Bel, que va presentar les tesis que desenvolupa en el seu llibre "Anatomia d'un desengany". En un acte organitzat per Cambrils per la Independència, la secció local de l'ANC, Bel va donar diferents explicacions respecte al fet que el suport a la independència a Catalunya hagi crescut acceleradament els últims anys. Segons va explicar Bel, "la principal conclusió del llibre és que una gran part dels catalans han vist frustrats els intents de transformar Espanya en un estat plurinacional i han perdut la confiança de què això es pogués seguir intentant sobre les mateixes bases".
"Anatomia d'un desengany" el va escriure Germà Bel ara fa un any, abans de que se celebrés la Via Catalana del passat 11 de setembre i es determinés la data del 9N per a fer la consulta. Segons Bel, "en aquests moments preguntar-se si la demanda de la majoria de catalans és transitòria no té sentit. És un canvi de preferències permanent".

"D'una manera o una altra, farem sentir la nostra veu"

A poc menys de cinc mesos de la data assenyalada per a fer la consulta Germà Bel, catedràtic d'Economia Aplicada a la Universitat de Barcelona i membre del Consell Assessor per a la Transició Nacional, manifesta que "no sé si la consulta s'acabarà fent tal i com està plantejada. Crec que les institucions catalanes tindran cura de fer les coses el millor possible. El que no tinc cap dubte és que els catalans expressarem la nostra opinió sobre el nostre futur. El que no sé és en quin format serà". Respecte a la possibilitat de que Catalunya sigui un estat sobirà Bel va manifestar que "els economistes tenim una mala fama com a predictors perquè ens equivoquem. El que tinc clar, però, és que Catalunya serà el que vulguin la majoria dels catalans".

"Diferents de qui?"

Apel·les Carod Rovira, membre de Cambrils per la Independència, va ser l'encarregat de fer la introducció a l'acte. Al llarg d'una hora d'exposició, Germà Bel va desmuntar tres de les hipòtesis que s'han fet servir per part dels detractors al procés sobiranista de Catalunya: que és fruit de l'adoctrinament del sistema educatiu, que és una epidèmia del virus del nacionalisme i que els catalans volem ser diferents. Pel que fa al primer supòsit, el de l'adoctrinament a les escoles, va demostrar en enquestes fetes pel CIS que el suport a la independència és pràcticament igual en tots els grups d'edats, tan en els que han tingut professors pagats per la Generalitat com els que van estudiar sota el règim franquista.
Pel que fa al "virus nacionalista" també va explicar com les enquestes mostren que entre els partidaris a la independència, els motius identitaris no són els prioritaris mentre que pels partidaris del "No" els motius identitaris espanyols sí que estan en primer terme.
Sobre el fet de què "els catalans volem ser diferents" Bel va dir que davant aquesta pregunta, que no es formula mai en una enquesta, el 90% de la gent respondria, "diferents de qui?". Bel també va mostrar resultats d'enquestes fetes fa 20 anys en què des de les diferents comunitats espanyoles se'ns posava en el darrer lloc en quant a estimació, "en tot cas són ells qui ens veuen diferents", va dir Bel.
Germà Bel també va analitzar les estratègies que s'han plantejat des de fora de Catalunya per fer front al conflicte i, després d'una animada tanda de preguntes del públic, va acabar amb un missatge final, "d'incertesa n'hi ha a tot arreu i tenim els mateixos problemes que tothom. En segon lloc, cal dir que sense risc no hi ha recompensa. I tercer i darrer missatge, el futur l'escriurem entre tots, jo no sé el que passarà d'aquí a un any però del que estic segur és que com a país serem millor".

Apel·les Carod-Rovira va presentar l'acte

Comenta aquest article