Societat

Revista Cambrils, una de les 140 entitats catalanes que forma part del cens d’entitats pel foment de la llengua catalana

Per Èlia Bellmunt

Foto de grup dels assistents a l'acte de reconeixement, ahir, al Palau Moja de Barcelona

L’Associació Cultural Revista Cambrils, entitat editora de Revista Cambrils mensual d’informació local i Revista Cambrils Diari Digital, és una de les més de 140 entitats que integren el cens d’entitats pel foment de la llengua catalana. L’acte de reconeixement a aquestes entitats va tenir lloc ahir dimarts al Palau Moja de Barcelona. El conseller de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Ferran Mascarell, va presidir l’acte acompanyat de la Directora General de Política Lingüística. En el decurs del mateix també hi van intervenir els representants de deu entitats que integren el cens per donar a conèixer la seva experiència. Durant la jornada es presentar un vídeo promocional del cens.

En les paraules que va adreçar als assistents, el Conseller va emfatitzar la necessitat que la societat civil sigui forta i estigui compromesa amb la llengua perquè “encara hi ha camí per recórrer i encara hem de fer més”. Alhora va agrair la tasca de les entitats que conformen el cens per la seva tasca de foment de la llengua, especialment en moments històrics difícils en què la llengua catalana s’ha vist especialment amenaçada.

El cens d’entitats pel foment de la llengua catalana

El cens d’entitats pel foment de la llengua catalana va ser creat l’any 2002 i des de llavors no ha parat de créixer el nombre d’entitats que l’integren. Aquest 2014 s’ha superat el llindar de 140 entitats, una xifra rellevant tenint en compte que als inicis tan sols el conformaven una vintena d’associacions. Les associacions que el formen duen a terme activitats de qualsevol tipus adreçades al foment de la llengua catalana en el seu àmbit d’actuació.

Un dels trets a destacar del cens és la seva representativitat territorial ja que integra entitats de tots els territoris del domini lingüístic del català: Catalunya, País Valencià, Illes Balears, Franja de Ponent i Catalunya Nord.

Una altra característica del cens és la diversitat de sectors que cobreix, des d’associacions a empresarials a entitats de lleure, passant l’educació, la cultura o els esports. Els ponents en l’acte de presentació del cens van ser una representació d’aquesta varietat: Institut d’Estudis Eivissencs, Plataforma per la Llengua, Òmnium Cultural, PIMEC, Associació Cultural del País Valencià, Confederació del Comerç de Catalunya, Federació d’Ateneus de Catalunya, Fundació Catalana de l’Esplai i Reial Acadèmia de Medicina.

Comenta aquest article