El ple aprova la moció de suport a la consulta del 9N
Vots a favor de la consulta del 9N, ahir al ple |
El ple de l'Ajuntament de Cambrils va aprovar, ahir al vespre, la moció de suport a la consulta del 9N. L'alcaldessa Mercè Dalmau va explicar que la sessió extraordinària era de caràcter urgent atès que el passat divendres el Parlament de Catalunya va aprovar la Llei de Consultes per poder celebrar la consulta del proper 9 de novembre. Aquest punt de l'ordre del dia del ple va aixecar una gran expectació entre els més de 100 cambrilencs i cambrilenques que van omplir la sala de plens per mostrar el seu suport a la celebració de la consulta.
La moció va comptar amb amb els vots favorables dels sis regidors de CiU Mercè Dalmau, Dani Milan, Antonio Laguna, Lluïsa Rom, Lluís Abella i Marta Borràs, els dos regidors de la Plic Xavi Martí i Laura Mellau, la regidora de l'NMC Cinta Ballesté, el regidor socialista Robert Benaiges i el regidor no adscrit Dani Pallejà; els vots en contra dels dos regidors del PP David Chatelain i Carmen Quintana i el regidor de l'NMC Santi Gámez, i les abstencions del regidor de l'NMC Oliver Klein i els regidors socialistes Ana López, Maricel Llaveria i Alfredo Clúa. Cal dir que abans del primer punt de l'ordre del dia del ple, l'alcaldessa va excusar l'absència dels regidors del PP Carme Cros i Francesc Garriga i de la regidora del PSC Yolanda Quílez.
Mercè Dalmau: "Som un país que vol expressar democràticament i pacíficament el seu sentiment inclús assumint que potser no serà el de la majoria"
Abans d'aprovar la moció, l'alcaldessa i cada portaveu dels grups municipals representants al consistori van intervenir per expressar el seu sentit de vot. Mercè Dalmau va fer una reflexió de l'actual situació que viu Catalunya, apuntant que el poble català "vol fer ús de la democràcia i votar. Avui ens toca a nosaltres recollir la crida feta per la ciutadania en forma de V i fer un pas endavant. Un més". L'alcaldessa va continuar la seva intervenció manifestant: "som un país que vol expressar democràticament i pacíficament el seu sentiment inclús assumint que potser no serà el de la majoria. En tot cas, si ha de ser 'No' que ho sigui, però que no quedi un possible espai pel dubte del que realment desitja el poble català". En aquest punt, Dalmau va fer referència al recent referèndum celebrat a Escòcia. "Ells han pogut votar i han expressat a través d'una urna la seva voluntat. A nosaltres, i molt lamentablement, no ens volen deixar votar", va apuntar. Abans de cloure la seva intervenció. l'alcaldessa va fer una crida a "sumar i multiplicar esforços" per poder celebrar la consulta. "Junts, i amb la suma de totes les forces, podem aconseguir un bé col·lectiu que farà del nostre país un model admirat i sobretot respectat per la resta. Fem-ho el millor possible, que ningú ens guanyi amb esforç i dedicació per tornar a posar Catalunya al lloc on es mereix".
A continuació, Mercè Dalmau va llegir la moció que han aprovat més de 600 municipis catalans a favor de la consulta del 9N i que ha estat promoguda per l'Associació de Municipis per la Independència (AMI) i l'Associació Catalana de Municipis (ACM).
Vot favorable del socialisme catalanista
Després de les paraules de l'alcaldessa, el primer regidor a intervindre va ser Dani Pallejà, que va anunciar el seu vot favorable. Des del socialisme catalanista donem suport a la consulta des de partits com Avancem. Tenim la convicció que el catalanisme avui és defensor de la celebració de la consulta, va apuntar. Pallejà va continuar la seva intervenció recordant que no només es demana poder decidir la relació de Catalunya amb Espanya i Europa, sinó també el fet de gestionar els recursos propis. Un cop acabada la intervenció, el públic que omplia la sala va aplaudir les paraules de Pallejà.
Per la seva part, el portaveu de la Plic Xavi Martí va manifestar el vot favorable del grup. El dret a decidir ens pertany, va afirmar.
Els regidors del NMC exerceixen la llibertat de vot
El següent a parlar va ser el portaveu del NMC Oliver Klein, que va explicar que lassemblea de militants del partit havia autoritzat als regidors a exercir la llibertat de vot. A més, Klein va apuntar que el vot dels regidors expressaria la diversitat dopinions entre la ciutadania. Els que creuen que la independència és la solució, daltres que creuen que pot crear un conflicte o els que pensen com un servidor de manera escèptica i indecisa, va manifestar.
David Chatelain (PP): En democràcia, i amb democràcia, les lleis es canvien; ni es desobeeixen, ni signoren
Acte seguit el regidor del PP, David Chatelain, va agafar el torn de paraula i va anunciar el vot en contra de la moció a favor de la consulta. Chatelain va manifestar que el grup municipal del PP no donarà suport en aquesta proposta pactada amb una entitat com és lAMI, de la que ni tan sols som part com a Ajuntament. En cap cas podem estar dacord i menys donar suport a la convocatòria duna consulta que a hores dara ni tan sols sha convocat.
Chatelain va apuntar que la llei aprovada al Parlament de Catalunya el passat divendres vulnera larticle 122 de lEstatut. És curiós com el dret a decidir, que alguns diuen que serveix per tot, pot servir per la independència, però la mateixa llei nimpedeix el seu ús per decidir sobre impostos o sobre retallades. El regidor va continuar afirmant: la democràcia no és només una qüestió de drets, també ho és de deures. En democràcia, i amb democràcia, les lleis es canvien; ni es desobeeixen, ni signoren. Chatelain va cloure la seva intervenció manifestant que el posicionament del grup del PP es sustenta en les següents afirmacions: sí a la democràcia, sí a lestat de dret i sí a la convivència; sí a Catalunya, sí a Espanya i sí a Europa. Aquests principis són els que ens porten a votar No a aquesta proposta. Just acabar la intervenció del portaveu del PP, alguns dels assistents al públic van xiular lleugerament les paraules de David Chatelain.
Robert Benaiges (PSC): Avui no votem la independència, votem el dret a votar
Després de les paraules del regidor del PP, la portaveu del PSC Ana López va prendre el torn de paraula per explicar que el regidor Robert Benaiges també volia expressar el seu sentit de vot durant la sessió plenària. L'exalcalde va anunciar el seu vot favorable a la moció, "de la mateixa manera que ho estan fent desenes de regidors socialistes dels pobles i ciutats d'arreu Catalunya". Benaiges va recordar que, "avui no votem la independència, votem el dret a votar. No entenc la democràcia d'una altra manera". Per últim, el regidor va fer un prec i va demanar que, a partir d'ara, les sessions plenàries se celebrin al vespre, un prec que va ser aplaudit per bona part de les persones que van assistir al ple.
Ana López (PSC): "La consulta s'haurà de fer però amb totes les garanties legals i jurídiques"
Acte seguit, la portaveu socialista va prendre la paraula per anunciar el vot d'abstenció del seu partit. López va expressar que el partit està a favor de poder votar però sempre dins la legalitat. "La consulta s'haurà de fer però amb totes les garanties legals i jurídiques. CiU i ERC han impossibilitat la celebració de la consulta imposant data i pregunta, sense negociar amb l'altre part, l'Estat, i totes les forces polítiques catalanes", va manifestar.
La regidora socialista va apuntar que la llei de consultes aprovada el passat divendres "no permet fer una pregunta pròpia com volen fer CiU i ERC" i va afirmar que la consulta "no tindrà validesa i crearà més frustració i fractura social". López va "exigir" que els presidents Mariano Rajoy i Artur Mas negociïn la celebració d'una consulta legal "amb totes les garanties i pensant i governant per tota la població, pensant i treballant per les persones i no per estratègies electoralistes i partidistes". López va cloure la seva intervenció donant les gràcies, unes paraules que van rebre un: "de res", per part d'algunes de les persones assistents al plenari.
Lluïsa Rom (CiU): "Els bons demòcrates no tenim por a perdre"
La darrera a intervenir va ser la regidora de CiU Lluïsa Rom, que va recordar que la llei de consultes va rebre 106 vots a favor i 28 en contra. Rom va manifestar: "des de petits votem a l'escola per escollir el delegat de classe; votem entre els amics per decidir on anem de vacances o votem a les reunions de veïns. Votem per moltes coses i sobretot votem perquè és la manera de triar quan hi ha diferents opcions". En aquest sentit, la regidora va reclamar que Catalunya pugui decidir el seu futur i va afirmar que, "els bons demòcrates no tenim por a perdre. Pensem que votar és la millor opció per votar solucions".
Lluïsa Rom va continuar la seva intervenció recordant que les llei canvien i s'adapten a la societat. "Si les lleis no haguessin canviat, avui les dones no podríem estar a la sala de plens i no ens podríem divorciar i denunciar maltractaments. L'immobilisme no és bo. Hem de saber escoltar i prendre una opció". Unes paraules que també van ser molt aplaudides pels assistents al ple.
Després de totes les intervencions, la moció va ser aprovada amb 11 vots favorables, tres en contra i quatre abstencions.
Vots a favor del 9N, ahir al ple |
La sala de plens es va omplir de gom a gom |