Cambrils Actua denuncia, en el seu darrer document, "l'opacitat existent de les factures de consum d'aigua"
![]() | |
Cartell de Cambrils Actua sobre la comparativa del preu de donar d'alta un comptador d'aigua |
Traspàs del servei municipal d'aigua a Secomsa Aigües, l'any 2008
Tal com explica Cambrils Actua en el seu document, "el 22 de febrer de 2008 es va inaugurar a Cambrils la seu de Secomsa Aigües (actualment Comaigua), societat mixta constituida el 2006, participada entre el Consell Comarcal del Baix Camp i l'empresa SOREA (49% d'accions), pertanyent al grup Agbar. Així doncs l'empresa pública Secomsa experimentava una ampliació dels seus serveis al Consell Comarcal, oferint el cicle de l'aigua a diferents municipis del Baix Camp amb Cambrils com el més important. Agbar és propietat de la multinacional francesa Suez.SA i Criteria (La Caixa), protagonistes de l'oligopoli de l'aigua a Catalunya que sobretot a partir dels anys 1990 han iniciat un procés de privatització d'aquest servei que fins aleshores acostumava a ser municipal. La inauguració de la seu cambrilenca de Secomsa, va anar a càrrec de l'aleshores alcalde Robert Benaiges (PSC), i va comptar amb la presència de Lleonard Carcolé, director general del grup Agbar."
El document de Cambrils Actua fa un incís en Lleonard Carcolé, "conegut com el senyor de l'aigua. La seva carrera comença a destacar en una immobiliària familiar molt ben posicionada al costat del lobby tarragoní CIU-PP durant l'alcaldia de Joan Miquel Nadal (CIU). Va ser conseller d'Ematsa la subministradora d'aigua de Tarragona, va treballar en l'estructura organitzativa d'Agbar i posteriorment va ser president de l'Agència Catalana de l'Aigua. A l'ACA va potenciar el caràcter empresarial dels òrgans de decisió de l'Agència, va marginar les distribuïdores més petites, va incrementar els preus als usuaris de fins el 30% i va facilitar la privatització d'aigües més gran de Catalunya la de Aigües Ter-Llobregat (gener 2013) que es va vendre a Acciona per 1.000 milions a pagar en 50 anys. Posteriorment a la polèmica operació del govern Mas, Carcolé ha abandonat l'ACA per dedicar-se a l'àmbit privat seguint els passos del conseller Recoder."
"La privatització d'Aigües Ter-Llobregat per part de la Generalitat", segons explica el document de Cambrils Actua, "va ser titllat d'escàndol per part de la plataforma Aigua és vida i tantes altres organitzacions i alguns Ajuntaments, contraris a la salvatge mercantilització d'un servei bàsic com és l'aigua. Queda sobradament demostrat que la privatització del servei comporta opacitat, deficiències en el servei i augment de preus, per això contradient les recomanacions d'institucions com la Comissió Europea o el Banc Mundial, des d' Aigua és vida s'està apostant per una necessària remunicipalització de la gestió del cicle de l'aigua. En el cas de Cambrils, cal recordar que pocs mesos de la inauguració de la seu de Secomsa, l'Ajuntament de Premià de Mar va rebre la raó per part del Departament de Comerç de la Generalitat, en la seva denúncia per taxes abusives per part de Sorea. Des d'aleshores cap aquí han estat nombrosos els ajuntaments i entitats que han fet públiques les males pràctiques de Sorea: Martorell, Segur de Calafell, Roda de Berà, Rubí, Sant Antoni de Vilamajor, Ripollet, Cabrera d'Anoia (amb un augment del 124%) i municipis de comarques com Osona i Ripollès, entre d'altres casos. Fins i tot s'acusa a la negativa de l'anterior equip de govern d'Arenys de Munt a pagar la indemnització de 600.000 a Sorea per haver remunicipalitzat el servei, com un dels motius de la moció de censura de l'any passat."
Sorea i cas Palau
Segons Cambrils Actua, "Les sorpreses per part d'aquesta empresa no acabarien amb tot aquest increment de taxes, ja que el 2012 es va fer públic que Sorea estava implicada en el Cas Palau de la Música. En concret les instàncies judicials tenen constància d'una donació de 255.000 per part de Sorea a la Fundació Trias Fargas, afí a CDC. Però aquesta no és la primera vegada que trobem aquest tipus de donacions tant altruistes, ja que el 2008 va transcendir que Sorea havia donat 80.000 a Catalunya i territori fundació d'UDC."
El document de Cambrils Actua explica que "aquest 2014 l'empresa Sorea continua generant notícies ben interessants, ja que la investigació oberta de l'Ajuntament de Torredembarra d'aquest passat estiu, és una de les empreses en el punt de mira de la justícia ja que sembla que hi ha indicis d'adjudicacions poc clares. Veurem en un futur proper si aquest nom és motiu de més actualitat. El cas de Cambrils i de Comaigua, és un exemple més d'aquesta ofensiva mercantilista que ha fet que actualment el 80% del servei d'aigua de l'Estat Espanyol ja estigui en mans privades. Nombrosos casos certifiquen que cedir un servei públic com l'aigua, implica una pèrdua en la qualitat-preu i una pèrdua de la gestió democràtica d'un bé bàsic reconegut per les Nacions Unides. Resulta preocupant els estrets vincles entre l'oligopoli de l'aigua i la classe política, cosa que ens demostra la poca qualitat del nostre sistema democràtic. La implicació de Sorea en casos tèrbols com el saqueig del Palau de la Música o el de l'Ajuntament de Torredembarra, han de fer reflexionar a la ciutadania per tal que exigim transparència i una gestió pública d'aquest bé comú. Ens felicitem per la feina que està fent la plataforma Aigua és vida en favor de la remunicipalització de la gestió de l'aigua i la divulgació dels interessos empresarials ocults que hi ha al darrere. Volem l'aigua clara!"