Informació general

Una ordenança municipal establirà mesures reguladores per a fomentar l'estalvi d'aigua

Per Lluís Rovira i Barenys



Un dels nous pous d'aigua s'ha construït al costat de l'Estadi Municipal de Futbol, ben a prop de l'autopista Ap-7
L'Ajuntament està treballant en l'elaboració d'una nova ordenança municipal que establirà tot un seguit de mesures reguladores amb la finalitat d'aconseguir un estalvi d'aigua. Es preveu que ben aviat es pugui passar per l'aprovació del plenari a fi i efecte que a finals del proper mes de setembre es pogués aplicar.
Aquesta ordenança contempla, entre d'altres punts, la instal·lació dels airejadors a les aixetes i la instal·lació de xarxes separatives. Això significa que els edificis de nova construcció hauran de tenir un sistema d'aprofitament per a la cisterna del wàter de l'aigua usada a les dutxes i les banyeres. Aquesta ordenança també es fica en la recollida d'aigües de teulada en els habitatges que disposen de jardí, que hauran d'anar canalitzades si la superfície de la teulada té més de 150 m2. Aquesta aigua s'utilitzarà per al reg d'aquesta zona enjardinada. A banda també es preveu la manera de regular la recuperació de les aigües provinents de les piscines per tal que serveixin per al reg dels jardins de les zones contigües.

Segons explica el regidor d'Urbanisme, Joan Recasens, "aquesta ordenança ha de comportar un estalvi d'aigua. Ens hem de ficar al cap que l'aigua no contaminada és un bé escàs".

Nous pous

D'altra banda, Secomsa Aigües ha engegat, des de fa unes quantes setmanes, la construcció de nous pous que ja s'han connectat a la xarxa d'abastament d'aigua. De moment se n'han fet 8 alguns d'ells al costat dels pous que ja hi havia però que no estaven operatius a l'estar contaminats per nitrats. Aquests pous nous agafen l'aigua del segon aqüífer, a una profunditat d'entre 80 i 115 metres. Segons Joan Recasens, "això representa un 60% de l'aigua que hi havia quan funcionaven tots els pous. S'han hagut de fer pous perquè les necessitats d'aigua augmenten i la tuberia del Consorci d'Aigües de Tarragona (CAT) és la que és i no es pot incrementar més. Tot i així el CAT està estudiant alternatives com la construcció de plantes dessaladores o de desnitrificació. De plantes de desnitrificació només n'hi ha una a Sant Adrià del Besós i hauríem de parlar amb l'ACA i  per veure si hi ha manera de tirar endavant una planta pilot d'aquest tipus".

No es descarta, a més, la utilització de l'aigua del pantà de Riudecanyes. L'Ajuntament de Cambrils té accions del pantà el que passa és que no hi ha connexió a la xarxa local. Tots aquests aspectes relacionats amb l'abastament d'aigua es contemplaran en un Pla Director Hidrològic que l'Ajuntament ha de començar a redactar ben aviat.

Comenta aquest article