Cultura

Conferència sobre la telegrafia òptica a Cambrils a finals del segle XIX

Per Jordi Moreno

D'esquerra a dreta: l'enginyer en telecomunicacions Jesús Sánchez Miñana, el regidor Francesc Garriga i el director del Museu d'Història de Cambrils, Gerard Martí

Ahir a les vuit del vespre va tenir lloc al Centre Cultural de Cambrils una conferència sobre telegrafia òptica a Cambrils entre els anys 1850 i 1874 a càrrec de Jesús Sánchez Miñana, enginyer en telecomunicacions i membre de l’Associació de Amigos del Telégrafo de Espanya. La conferència organitzada conjuntament per l’Arxiu Municipal de Cambrils i el Museu d’Història de Cambrils era l’acte proposat al nostre poble dins la celebració de dinovena Setmana de la Ciència i també formava part del programa de l’Antena del Coneixement de la URV a Cambrils. Van assistir al mateix entre altres, el regidor de Cultura –Francesc Garriga-, el director del Museu d’Història de Cambrils –Gerard Martí- i l’alcalde de Montbrió –Vicenç Ferré-.

L’enginyer i historiador Jesús Sánchez va fer una petita introducció a les tècniques de transmissió òptica de senyals abordant a continuació una relació de les diferents línies civils i militars que s’han desplegat en els darrers segles sobre territori espanyol i especialment a Catalunya. Entre elles va citar la xarxa telegràfica de 1845 encarregada pel general Manuel Gutíerrez de la Concha, marquès del Duero, titular de la Capitania General de Catalunya amb la col·laboració del brigadier José María Mathé del que es conserva un mapa signat on apareixen citades les dues torres de telegrafia òptica de Cambrils.

Una llibreta de telegrafia òptica relacionada amb Cambrils

Recentment l’Ajuntament de Cambrils i Montbrió han signat un conveni de col·laboracio per promoure el patrimoni cultural que uneix aquestes dues poblacions després d’haver compartit quatre segles d’història com a un sol municipi fins a la seva separació definitiva l’any 1622. Una primera mostra d’aquest acord és la divulgació d’una llibreta de transmissions de telegrafia òptica que en paraules de Jesús Sánchez és un document excepcional i únic tenint en compte la minsa informació que es conserva sobre les línies militars al territori espanyol. Entre els anys 1873 i 1875 el general Manuel de Salamanca i Negrete va promoure la construcció d’una xarxa de telegrafia òptica a les províncies de Terol, Saragossa, València, Castelló i Tarragona. El seu objectiu era millorar les comunicacions davant la proliferació d’accions armades dels soldats carlistes assegurant i redundant les encara poc desenvolupades xarxes de telegrafia elèctrica. A Tarragona existien tres línies, una d’elles era la de Falset partint des de Vila-seca i passant per Cambrils, Mont-roig, Montbrió, Riudoms, Riudecols i finalitzant a la torre situada al cim de la Mola de Colldejou, construïda amb aquesta finalitat de transmissió.

   "Partes transmitidos en la Torre Optica de Montbrio, Octubre 1875"

Una de les pàgines interiors de la llibreta de tranmissions que es conserva a l'Arxiu de l'Ajuntament de Montbrió,

Cedida per Ajuntament de Montbrió


Els missatges anotats hauran de ser desxifrats de nou

La llibreta en qüestió pertany a l’arxiu de l’Ajuntament de Montbrió i recull l’enviament i recepció de telegrames entre l’1 de febrer i el 18 de novembre de 1875. El document ha desvetllat que per a fer les transmissions s’utilitzava la torre de l’Ermita i no la de l’Esquirol, tal com es creia fins ara. El document està sent estudiat per membres de l’Associació Catalana d’Enginyers de Telecomunicació i de l’Associació de Amigos del Telégrafo de Espanya. Els missatges estan xifrats i caldrà trobar els diccionaris que permetin entendre les anotacions efectuades. Si més no i a detall d’anècdota, la llibreta recull una nota que ens permet entreveure les dificultats que havien d’afrontar aleshores els operadors d’aquest sistema: -Hayer a las 24 15 recibido Parte de Montroig para trasladarlo a Riudoms, habiendo terminado de la de Montroig a las 24 45, al momento puse seña para Riudoms y tuve seña puesta asta a las dos y 45 minutos de la madrugada que fue cuando me tomaron, pero no se pudo continuar el parte por haberse puesto una grande niebla por la parte de Riudoms y no se ha dado hasta las 5 y media de esta mañana dia 12 de julio 1875 el encargado Anglés-.

Comenta aquest article