Informació general

El procés independentista des de les esquerres: "la independència no pot ser un simple canvi de banderes"

Per Ignasi Martí

Jordi Barberà (Ateneu Llibertari Paulí Pallàs), Antoni Manyanós (ICV), David Vidal (CUP) i Jordi Fargas (ERC), en la xerrada del passat divendres al vespre

El passat divendres al vespre al Centre Cultural, el Casal Popular de Cambrils va organitzar una xerrada per tal de debatre l'actual procés d'independència de Catalunya des de diferents visions de les esquerres. Tal com va assegurar Nil Recasens a la presentació, des dels moviments d'esquerres es vol aconseguir un model de país diferent "no volem ser una còpia barata de l'Estat Espanyol".

Jordi Fargas: "
Nosaltres volem un nou país, millor i més solidari"

El primer en prendre la paraula va ser Jordi Fargas (ERC) que va voler respondre què vol dir ser d'esquerres. Per a Fargas, l'actual realitat de crisi econòmica, dóna total vigència al debat sobre les esquerres "nosaltres volem un nou país millor i més solidari". Fargas es va mostrar partidari de superar el debat de la llista única per uns suposats comicis autonòmics, creu que n'hi hauria prou amb un punt comú a favor de la independència.

David Vidal:
"Primer la independència i després ja veurem"

A continuació, el regidor reusenc de la CUP, David Vidal va qüestionar la frase "primer la independència i després ja veurem", ja que segons ell partim d'una mala base per convèncer a la gent que volem un nou estat. És per això que Vidal va assegurar que "les polítiques socials que hi ha hagut han estat una ruïna" i va afirmar que "jo no vull l'estat que vol el Mas". Vidal va coincidir amb Fargas, en compartir lema en uns comicis, però creu que hi hauria d'haver l'entesa en uns aspectes bàsics entre els partits, com canviar l'actual mala gestió del diner públic i els efectes del sistema capitalista.

Toni Manyanós: "J
o crec que primer va el socialisme i després la independència"

Toni Manyanós (ICV) va voler començar la seva visió com a valencià, ja que ell es planteja la nació com a Països Catalans. Manyanós va assegurar que el procés actual, apareix de la crisi del pacte de la Transició, "assistim a una crisi democràtica" i va afirmar que el procés "hipertrofia l'eix nacional i abandona l'eix social". Per ell "des de les esquerres aquests dos eixos són comuns" i es va mostrar partidari de tirar endavant "l'alliberament social i després el nacional", afegint "jo crec que primer va el socialisme i després la independència".

Jordi Barberà:
"El nacionalisme espanyol és molt més repressiu que el català"

Jordi Barberà (Ateneu Llibertari Paulí Pallàs) donava la visió des del moviment llibertari, va afirmar que hi havia una part del moviment contrari a participar-hi coherents amb la ideologia anarquista contrària a qualsevol Estat, però una altra part si que hi va participar per tal de trencar amb Espanya i "evitar la repressió que ha tingut la llengua dels Països Catalans". Barberà va donar més arguments: un estat més petit tindria més possibilitats de tenir una "democràcia més propera", la voluntat de trencar amb l'herència franquista i del pujolisme i finalment, perquè ell creu que "no hi ha una postura neutra" davant el procés, i "el nacionalisme espanyol és molt més repressiu que el català".

En el torn de paraula es va debatre diferents aspectes del procés, com de la necessitat de fer autocrítica del passat de tots els partits d'esquerres, cosa que hi van coincidir tots els conferenciants. Es va debatre què vol dir com a ciutadà ser realment "independent", es va analitzar la sorprenent evolució que ha tingut CiU i el canvi de percepció que actualment gaudeix el president Mas. Per part de tots els conferenciants i públic, es va coincidir amb la necessitat de crear un model de país diferent, i no quedar-se "en un simple canvi de banderes".

Comenta aquest article