Tema del mes

Mig miler de veïns de Vilafortuny i el Molí de la Torre surten al carrer per reclamar una major seguretat ciutadana

Per Judit Pinazo



Els manifestants, que es van concentrar davant del Divertipark, van recórrer l’avinguda de Vilafortuny des de la rotonda de l’N-340 fins al vial del Cavet
El passat 25 de maig més de mig miler de veïns de Vilafortuny i del Molí de la Torre van manifestar-se a Vilafortuny per reclamar una major seguretat ciutadana. A partir de les vuit de la tarda els veïns van anar concentrant-se en el punt de trobada, l’esplanada situada davant del Divertipark. La manifestació duia un lema clar i concís “Surt al carrer abans que entrin a casa teva” i les pancartes que s’hi van poder veure eren prou eloqüents i deixaven ben clares les principals reivindicacions i preocupacions dels veïns: “La seguretat és un dret” o “Atracos, basta ya”.

La manifestació es va organitzar amb pocs dies i d’una manera ràpida, com a resposta als diferents robatoris amb violència que havia patit la urbanització de Vilafortuny les setmanes anteriors. Cal tenir en compte que altres robatoris d’aquestes característiques que s’han produït també en les últimes setmanes a diferents poblacions de la província han contribuït a fer esclatar l’alarma entre els veïns.

Buscar solucions

La vicepresidenta d’Entitats de Vilafortuny –Arantxa Uranga– va explicar el dia de la manifestació els principals motius de la reivindicació: “havíem de manifestar de manera clara la situació d’indefensió i desprotecció en què ens trobem actualment, sobretot arran dels últims robatoris amb caràcter violent que s’han produït”. Segons Uranga, l’objectiu de la seva protesta era demanar a les autoritats i les administracions una resposta contundent i solucions concretes, i l’assumpció de responsabilitat. Per altra banda, Uranga també va explicar que des de les dues associacions s’ha demanat l’adhesió a totes les altres entitats de Cambrils per a properes ocasions, i no descarten organitzar noves mobilitzacions més endavant conjuntament amb veïns d’altres municipis, tot i que aquesta última idea encara està per determinar.

El president de l’Associació de Veïns i Propietaris del Molí de la Torre –Mariano Pérez– va ser l’encarregat de llegir un petit manifest abans de començar la manifestació on denunciava la necessitat d’augmentar els efectius policials, però on també es demanava la necessitat prioritària de modificar algunes lleis, emplaçant els polítics perquè compleixin amb aquesta responsabilitat.

La manifestació es va iniciar cap a dos quarts de nou, quan els veïns es van dirigir per l’avinguda de Vilafortuny cap a la rotonda de l’N-340, on van tallar la circulació durant uns quinze minuts. La tallada de l’N-340 no va ocasionar cap aldarull i els veïns van cridar enèrgicament consignes com “Més seguretat, ja”, “Volem la seguretat que paguem” o “Rangel, ens has fallat”.

La preocupació de l’alcalde

L’alcalde –Robert Benaiges– el passat 18 de maig en roda de premsa es mostrava preocupat pels diferents robatoris al municipi en els últims mesos, però va afirmar que “és un problema que no només pateix Cambrils sinó que afecta moltes poblacions de Catalunya i d’arreu de l’Estat, tot i que la situació comença a ser desesperant i alarmant per a la població”.
§ Comunicat de suport§ A la manifestació del passat 25 de maig no hi va assistir cap representant del govern municipal tot i que sí hi van assistir els tres regidors de la PLIC i un de CiU. L’equip de govern va manifestar, a través d’un comunicat que va enviar a la representant de l’Associació Cultural de Vilafortuny –Encarna Moreno– i al president de l’associació de veïns del Molí de la Torre –Mariano Pérez–, que donava suport a la manifestació: “donem suport a tots aquells actes que serveixin per reivindicar més mesures de seguretat a les urbanitzacions de Vilafortuny i Molí de la Torre”. El comunicat també afimava que considerava que la manifestació “era una acte cívic i no pas polític” raó per la qual declinava la presència del govern local a l’acte.

§ El testimoni d’un afectat§


Phillipe Trujillo va explicar públicament el seu cas
En menys d’un mes Vilafortuny ha patit dos robatoris amb segrest i violència. L’últim va ser la matinada del passat 17 de maig, quan quatre persones encaputxades van entrar en una vivenda del carrer dels Geranis de Vilafortuny, situat molt a prop del castell de Vilafortuny, i van assaltar el propietari quan arribava a casa seva. Els assaltants anaven vestits de negre i duien una pistola i una arma blanca. Un cop dins la vivenda, van lligar el propietari en una cadira i el van retenir en una habitació. Un cop immobilitzat, els assaltants van agredir violentament el propietari, que finalment va aconseguir escapar i avisar un veí, que es va posar en contacte amb la Policia Local del municipi. Els assaltants van aconseguir escapar.

Per altra banda el passat 13 de maig, Vilafortuny va viure un altre robatori amb violència i segrest. Els fets es van produir a les dues de la nit, en una vivenda situada al carrer de Josep Maria Subirachs de Vilafortuny. El dia de la manifestació, el propietari de la vivenda, Phillipe Trujillo, va voler explicar als mitjans de comunicació la seva experiència. Phillipe va explicar que van entrar a casa seva cinc persones, quan estaven dintre el matrimoni encarregat del servei de la casa i la seva filla acompanyada d’una amiga, totes dues de tretze anys d’edat. Els assaltants van segrestar les dues joves en una habitació i les van amenaçar amb armes blanques per tal que donessin la combinació de la caixa forta de la vivenda. La filla de Phillipe Trujillo va indicar on era la caixa forta i els assaltants van aconseguir treure la caixa forta de la paret i obrir-la per prendre els diners que contenia. Trujillo va explicar que els lladres van prendre-li també joies i alguna arma de caça. Quan van obtindre el botí que volien, van deixar les dues joves i el matrimoni tancats en una habitació i van fugir.

Trujillo no ha estat l’únic que ha denunciat el seu cas a la premsa. El primer a fer-ho va ser un veí de les Borges del Camp –Joan Borràs– que el passat 19 de maig va ser víctima d’un robatori amb violència.

Per altra banda, segons ha pogut saber Revista Cambrils, en les darreres setmanes s’han produït tres robatoris més amb violència a la zona de Vilafortuny, tot i que no se n’han fet públics els detalls.

§ El compromís del Govern Central§


En el decurs de la marxa de protesta, els manifestants van tallar durant uns quinze minuts l’N-340
Els diferents robatoris que s’han produït en les últimes setmanes arreu de la província i de Catalunya han fet saltar l’alarma també entre els polítics i han generat la necessitat d’establir reunions amb els màxims representants a nivell polític de l’Estat per tal de trobar-hi una solució. El passat 23 de maig senadors i alcaldes de la demarcació de Tarragona es van reunir, al Congrés dels Diputats, amb el ministre de l’Interior –Alfredo Pérez Rubalcaba–, per tal de demanar al ministre una major presència dels cossos i forces de seguretat a la província de Tarragona.

A la reunió hi van assistir l’alcalde de Reus –Lluís Miquel Pérez–, l’alcalde de les Borges del Camp i president del Consell Comarcal del Baix Camp –Robert Ortiga–, així com els diputats per Tarragona Francesc Vallès (PSC) i Josep Maldonado (CiU), i el senador Lluís Aragonès (ERC), que van traslladar al ministre de l’Interior la situació que pateix la zona i la necessitat d’ampliar la dotació i els mitjans de què disposa la Guàrdia Civil.

Un cop finalitzada la reunió, els assistents van mostrar la seva satisfacció, ja que Rubalcaba es va comprometre a replantejar el mapa de seguretat de la zona i a fer públic l’increment dels efectius de la Guàrdia Civil, que s’afegiran a les dotacions (200) que el passat 22 de maig havia anunciat el delegat del Govern a Catalunya –Joan Rangel–. Cal destacar que l’increment dels efectius de la Guàrdia Civil no serà provisional, ja que es mantindrà fins que es produeixi el desplegament dels Mossos d’Esquadra el setembre de 2008.

Millorar l’actuació i la coordinació dels cossos i forces de seguretat de l’Estat i fomentar la investigació i la col·laboració amb els països d’origen de les bandes criminals són també alguns dels compromisos que va anunciar Rubalcaba.

Per la seva banda, el president del Govern, José Luis Rodríguez Zapatero, va anunciar dos dies després de les declaracions de Rubalcaba que la seguretat ciutadana es milloraria amb l’enviament de 367 nous guàrdies civils a la província de Tarragona i el sud de Barcelona per combatre l’onada de robatoris en habitatges portats a terme per bandes criminals organitzades internacionals. Tal i com va anunciar el president Zapatero, d’aquests, 264 ja es van traslladar el passat dissabte 27 de maig a Catalunya; 50 ho faran durant el mes de juliol i 53 més ja s’havien traslladat al llarg del passat mes d’abril.



El passat 23 de maig diferents representants del Consorci del Camp, entre ells l’alcalde de Cambrils –Robert Benaiges–, l’alcalde de Salou –Esteve Ferran– i l’alcalde de Vila-seca –Josep Poblet– es van reunir a Barcelona amb la consellera d’Interior –Montserrat Tura– per tal de presentar-li un estudi elaborat des del Consorci sobre temes de seguretat i els problemes que pateix el territori.

Les solucions que es proposen des de la Conselleria d’Interior, segons ha explicat Robert Benaiges, passen per millorar la seguretat passiva, és a dir l’autoprotecció, i millorar la seguretat en els barris perifèrics a les ciutats, com és el cas de les urbanitzacions. Segons Benaiges, la consellera Tura va expressar la necessitat que les vivendes situades fora de les ciutats comptin amb sistemes d’alarmes, gossos…

Les càmeres de vigilància als carrers és una altra de les opcions que va proposar la consellera Tura per tal de millorar la seguretat, càmeres fotogràfiques, que captin, per exemple, vehicles que passen els semàfors en vermell. Aquesta és una mesura més relacionada amb trànsit però que segons Benaiges també pot tenir efectes en temes de seguretat.

Segons la consellera Tura hi ha hagut un reforç de la presència dels Mossos d’Esquadra, sobretot en tasques de control i no tant de trànsit i una millora de coordinació entre els cossos de seguretat. Per altra banda, a partir del març de 2007 està previst que estigui enllestida la caserna dels Mossos d’Esquadra a Reus, que donarà servei a tota la demarcació. Segons Benaiges, això “és una notícia molt positiva”.

Continuen les reunions

Els diferents espisodis de robatoris amb violència a diferents municipis de la província han desencadenat un seguit de reunions entre representants polítics per tal de buscar una solució urgent a la problemàtica i disminuir la sensació d’inseguretat que pateix la població. El passat 26 de maig es va reunir el Consell d’Alcaldes del Baix Camp, a la seu del Consell Comarcal a Reus, per tal d’intentar buscar un consens a l’hora d’encarar la problemàtica.

A la reunió es va decidir que a partir d’ara la Comissió de Seguretat, formada, recordem, pels alcaldes de Riudoms, Montbrió del Camp, Vinyols i els Arcs, Cambrils, la Selva del Camp i el president del Consell Comarcal –Robert Ortiga– es reuniran cada setmana per fer un seguiment de tots aquells temes relacionats amb la seguretat, tant d’aquelles qüestions relacionades amb els robatoris com d’aquelles relacionades amb el desplegament d’efectius policials a la comarca del Baix Camp.

§ Desarticulada una banda especialitzada en robatoris§


Material robat decomissat a la banda de delinqüents detinguda a Maspujols
El passat 26 de maig la Guàrdia Civil informava que en una operació realitzada a la província de Tarragona havia estat desarticulada una banda especialitzada en robatoris a xalets. En l’operació, segons el comunicat emès per la Guàrdia Civil, es van detenir cinc persones de nacionalitat romanesa, com a presumptes autors de nombrosos robatoris amb força, duts a terme a la comarca del Baix Camp en els útlims tres mesos.

Segons el comunicat, les investigacions es van iniciar el passat mes de març, després que la Guàrdia Civil tingués coneixement que en diverses zones de Tarragona s’estaven cometent nombrosos robatoris en domicilis, locals comercials i en l’interior de vehicles.

Les primeres investigacions, segons la Guàrdia Civil, van indicar que aquests delictes eren obra d’una banda organitzada. Finalment es va localitzar les persones relacionades amb la banda que s’allotjaven en tendes de campanya en un bosc situat entre les localitats de les Borges del Camp i Maspujols. Els delinqüents van oferir gran resistència en el moment de la seva detenció. A prop del lloc on s’havien instal·lat els integrants de la banda es va localitzar un dipòsit amb material robat, preparat per enviar-lo fora del país i encara pendent de valoració policial.

Als detinguts, de moment, se’ls imputen més de 100 fets delictius, en la seva majoria robatoris amb força efectuats en els últims tres mesos a les comarques del Baix Camp i el Priorat, i també alguns duts a terme a la província de Lleida i Girona. Tot i això, segons fonts de la Guàrdia Civil, sembla ser que els detinguts no serien els autors dels robatoris amb violència que s’han patit a la comarca en els últims dies. L’operació, que s’ha dut a terme entre els Mossos d’Esquadra i la Policia Nacional, continua oberta.

Comenta aquest article